Napisz zaprzeczenia zdań, określ wartość logiczną zdania P i jego zaprzeczenia?
swim: :(


Napisz zaprzeczenia zdań, określ wartość logiczną zdania P i jego zaprzeczenia. jak
to zrobić ?
a) 4
2 + 5
2 < 6
2
b)
√3 + 4 = 7
c)
√16 + 25 = 9
d) 3 *(1−8)<−3(8−1)
jak to zrobić? pomocy

nic nie rozumiem
2 wrz 17:04
mi: musisz zaprzeczyć zdaniu 42+52<62, czyli otrzymujemy 42+52≥62
zdanie 42+52<62 jest fałszywe, bo 16+25=41>36, zatem jego zaprzeczenie 42+52≥62 jest
prawdą
spróbuj podobnie resztę
2 wrz 17:32
maciek: a co do wartości logicznej: jeżeli zdanie jest prawdziwe−wartość 1, jeżeli fałszywe−wartość 0
3 wrz 01:01
miki: 7 < 10 7 ≥ 3
9 wrz 19:02
ka: 7−2=6
9 wrz 12:16
Aga1.: b) √3+4=7 zdanie fałszywe
Zaprzeczenie
√3+4≠7 zdanie prawdziwe
zmieniasz tylko znak.
9 wrz 12:20