pomozcie
Arek: rozwiązywanie układów równań przeciwnych współczynników

1.
5x+2y=4 /*3
4x−3y+5 /*2
15x+6y=12
8x−6y=10
23x=22
i nie wiem co dalej
2.
−6x+2y=0
2x+3y=22
3.
0,5x−y=1
3x−5y=7
9 wrz 18:12
Arek: ?
9 wrz 18:41
voltage: 23x =22 chcesz wiedzieć ile ma wynosić x, więc robisz tak, aby TYLKO x było po lewej
stronie, czyli mnożysz obustronnie razy 23 i masz :
Resztę zrobisz analogicznie
9 wrz 19:01
mila: musisz tak zrobić aby miec liczby przeciwne albo przy x albo przy y
np pozbywamy sie x
całe pierwsze równanie pomnóż przez −4/5
otrzymasz −4x−8/5y=−16/5
teraz dodaj stronami
9 wrz 19:03