Ile jest liczb utworzonych z cyfr 0-->6 spełniających dany warunek?
Techart: Cyfry 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujemy go jako liczbę
siedmiocyfrową, której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w
których otrzymamy liczbę siedmiocyfrową:
a) podzielną przez 4
b) parzystą
c) podzielną przez 25
Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku z przedstawieniem toku rozumowania. Thx
9 wrz 19:00
Aaa: b) cyfra: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
1z5 1z5 1z4 1z3 1z2 1z1 1z3 <− na ostatnim miejscu mogą znajdowac sie
liczby {2,4,6}
1z6 1z5 1z4 1z3 1z2 1z1 1z1 <− na ostatnim miejscu może być cyfra 0
(*rozpatrujemy ją osobno)
wymnażamy: z pierwszej linijki 5*5*4*3*2*1*3=1800
z drugiej linijki 6*5*4*3*2*1*1=720
1800+720=2520
c) na końcu muszą być liczby 25, 50, 75 (00 nie może być, bo sa to wariacje bez powtórzeń)
cyfra: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
1z4 1z4 1z3 1z2 1z1 (7) (5)
1z4 1z4 1z3 1z2 1z1 (2) (5)
1z5 1z4 1z3 1z2 1z1 (5) (0)
wymnażamy: z pierwszej linijki 4*4*3*2*1*1*1=96
z drugiej linijki 4*4*3*2*1*1*1=96
z trzeciej linijki 5*4*3*2*1*1*1=120
96+96+120=312
powinno się zgadzać
9 wrz 22:30