Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
W(x)=x4+mx3+nx2+12x+4
G(x)=(x2+px+q)2
Dla jakich wartości a,b i c wielomiany w i g są równe?
W(x)=a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
G(x)=5x2−19x+18
Nie wiem, jak się za to się zabrać?
9 wrz 18:17
TOmek :
G(x)= skorzystaj ze wzóru (a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2ab+2ac+2bc
oblicz to i zaraz dalej pogadamy
9 wrz 18:21
POMOCY!!!!!!!!: W(x)=x4+mx3+nx2+12x+4
G(x)=x4+p2*x2+q2+2px3+2px2+qpx
9 wrz 18:58
POMOCY!!!!!!!!: I co teraz?
9 wrz 18:58
POMOCY!!!!!!!!: Co mam następnie zrobić?
9 wrz 19:13
POMOCY!!!!!!!!: Nie wiem co dalej mam robić?
9 wrz 19:31
POMOCY!!!!!!!!:
9 wrz 19:31
Svanar: porównaj współczynniki przy tych samych potęgach...
9 wrz 19:33
POMOCY!!!!!!!!: niestety nie za bardzo rozumiem, przecież tu się powtarzają potęgi
9 wrz 19:36
POMOCY!!!!!!!!: A tutaj jak mam porównać współczynniki o tych samych potęgach?
9 wrz 19:47
POMOCY!!!!!!!!: Jeden przykład zrozumiałam, ale tu nie wiem jak tu porównywać?
9 wrz 19:49
POMOCY!!!!!!!!: Svanar, czy możesz mi to w takim razie wytłumaczyć tak, abym zrozumiał, bo tu nie wiem co do
czego porównac
9 wrz 19:59
POMOCY!!!!!!!!: A w tych przykładach to jak mam porównywać, skoro mam aż 4 niewiadome
9 wrz 20:12
Piter: Zacznij od q2=4
Masz dwie możliwości q1=2 i q2=−2
Teraz porównaj:
qp=12
Z tego wychodzi p1=6 i p2=−6
I tak dalej..
9 wrz 20:37