suma ciagu
Cinu: oblicz sume 20 poczatkowych liczb naturalnych, ktore przy dzieleniu przez 7 daja 3
wzór an = 7n +3
a1 = 10
a2 = 17
r= a2 − a1 = 7
an = 19 * 7
2*a1 + 133 * 20 / 2= 20 + 133 * 10 = 1530
w odpowiedziach jest 1390, wiec a1 = 3.
co jest źle?
9 wrz 16:59
Cinu: help
9 wrz 18:10
TOmek : jest to ciąg aryt, o róznicy r=7
a
1=10
a
2=17
a
20=?
a
n=a
1+(n−1)*7=10+7n−7=7n+3
a
20=143

niech ktoś lepszy to ogarnie
9 wrz 18:58
Piter: Uwzględnijcie zero, tak więc
an= 7n+3
dla n=0⇒ an= 0 + 3 = 3, stąd a1=3
Pozdrawiam
9 wrz 19:04
Piter: I kończąc
a
0 (w domyśle jest to PIERWSZY wyraz)=3
a
1 (w domyśle jest to DRUGI wyraz)=10
a
2 (w domyśle jest to TRZECI wyraz) = 17
a
19=?
a
19=136
| | 136+3 | |
S20= |
| *10=139*10=1390, co się zgadza z odpowiedzią. |
| | 2 | |
9 wrz 19:08
wietka: te nieporozumienie jest spowodowane tym ,ze :
liczb
naturalnych
0,1,2,3,4
dobrze mówie

?
9 wrz 19:13
wietka: nie czaje tutaj czegoś
"oblicz sume 20 poczatkowych liczb naturalnych,
ktore przy dzieleniu przez 7 daja 3
0 dzielone na 7 nie daje reszty 3 więc a
1=7
kurna
9 wrz 19:15
wietka: prosze wytłumacz
9 wrz 19:22
Cinu: piter dobrze mówi

a
1 = 3, nie zauwazylem jak zwykle "pierdół"

dzieki wszystkim

wietka tez "nie rozumiem

, lecz wiem o co chodzi."
9 wrz 19:23
wietka: to niech ktoś sprobuje to wytłumaczyć ...
9 wrz 19:26
wietka: błagam
9 wrz 19:48
9 wrz 19:54
TOmek : dziękuje xD
9 wrz 20:04