ciąg geometryczny
Anka: Hej, pomóżcie.
Mam ciąg geometryczny. Mam dane:
Sn = 14760
a1 = 5000
an = 2560.
Mam wliczyć ile było składników tego ciągu i jakie były ich wartości.
8 wrz 20:23
Anka: dziękuję bardzo
8 wrz 20:34
Anka: ale ten wzór jest do ciągu arytmetycznego
8 wrz 20:37
Bogdan:
| | qn | |
2560 = 5000 * qn−1 ⇒ 0,512 = |
| ⇒ qn = 0,512q |
| | q | |
| | 1 − qn | | 1 − 0,512q | |
14760 = 5000 * |
| ⇒ 2,952 = |
| ⇒ q = .... |
| | 1 − q | | 1 − q | |
8 wrz 21:05
Anka: q= 0,8
a1 = 5000
a2 = 4000
a3 = 3200
a4 = 2560
8 wrz 21:18
Anka: dziękuję bardzo za pomoc
8 wrz 21:18
Bogdan:
Zginął tu mój jeden wpis.
8 wrz 21:46
think: przyznaję się to ja zginęłam kilka wpisów stąd bo sama przyczyniłam się do wpisania nieprawdy

także usunęłam włącznie z rozpędem Kejt a Twój wpis odnosił się do wpisu Kejt więc w sumie
też go wyciachałam. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, po prostu nie chciałam zostawiać
błędnych informacji.
8 wrz 21:49
Bogdan:
No cóż, stało się. Swoje wpisy wolałbym jednak sam usuwać.
8 wrz 21:57
think: dobrze Bogdanie, zapamiętam
8 wrz 22:00