Pomocy;[ Na jutro zadanie;[
Monika: W równoległoboku ABCD bok AB jest dwa razy dłuższy od BC, punkt S jest środkiem boku CD. Wykż
że kąt ASB jest kątem prostym...
9 wrz 20:12
suseł:

trójkąty ADS i BCS są równoramienne o ramionach "a"
kąty BAS i ASD −−− naprzemianległe => |<BAS| = |<ASD|
kąty ABS i BCS podobnie " " => |<ABS|= |<BCS|
zatem w w/w trójkątach równoramiennych
|<DAS|= |<ASD|= α i |<CBS|= |<BCS|= β
to: 2α+ 2β= 180
o => α+β= 90
o
zatem γ= |<ASB|= 180
o −( α+β)= 180
o −90
o=
90o
c.n.u.
9 wrz 20:53
suseł:
poprawiam chochlika;
kąty ABS i BCS podobnie ( naprzemianległe) => |<ABS| = |< BSC|=β
9 wrz 20:56
Lol:
12 gru 16:06
Oskar: Δwynika że matma jest ttudna
8 gru 20:05