chemia
Aleksandra: Oblicz liczbę protonów, elektronów, powłok oraz elektronów walencyjnych poszczególnych
pierwiastków
Cr − 24
Fe − 26
Ni− 28
Cu − 29
Ren − 75
Au − 79
Ac − 89
Uwaga te pierwiastki znajdują się w pobocznych grupach
czyli od 3 do 12
Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem jak to liczyć.
8 wrz 18:03
Aleksandra: Bardzo proszę o pomoc. Naprawde nie moge znaleźć tego na internecie.
Uwaga mogą być inne pierwiastki, tylko aby były z grupy pobocznej tzn. od 3 do 12
8 wrz 18:13
Aleksandra: proszę o pomoc
8 wrz 18:34
Aleksandra: pomoże ktoś
8 wrz 18:40
Svanar: wszystko odczytasz z układu okresowego.
8 wrz 18:42
Aleksandra: W tym problem że wiem jak jest w przypadku pierwiastków z grup od 1 do 2 i od 13 do 18
I właśnie proszę o pomoc jak to odczytać bądź obliczyć te przykłady
8 wrz 18:44
Svanar: ilość powłok, protonów, elektronów odczytasz bez problemu
8 wrz 18:46
Aleksandra: Powiedzmy że ...
Fe ma 26 elektr.proton. i 8 powłok

dobrze?
to tak samo jak w przypadku tych zwykłych pierwiastków
8 wrz 18:48
Svanar: Fe ma 26 protonów, 26 elektronów, 4 powłoki
8 wrz 18:51
Aleksandra: Acha

pomyliłam sie .
No powiedzmy że to było jasne ...
Ale teraz elektrony walencyjne..
Czytałam troche na ten temat i słyszałam coś o poziomie orbitalnej oraz o iliczbach kwantowych
w chemii
8 wrz 18:52
Svanar: zobacz coś na temat konfiguracji elektronowej
8 wrz 18:53
Aleksandra: Nie mogłam nic znaleźć a jak znalazłam to nic z tego nie można było wywnioskować

Dlatego szukam wytłumaczenia
8 wrz 18:55
8 wrz 19:01
Aleksandra: hmm może wykonasz te zadanko?
8 wrz 19:01
Aleksandra: No dużo to mi to nie pomogło
8 wrz 19:05
8 wrz 19:09
Mateusz: Zrobie przykład dla żelaza Fe
żelazo lezy w 8 grupie i 4 okresie masa atomowa zelaza to 56 u liczba atomowa to z kolei 26
skoro lezy w 4 okresie to oznacza ze ma 4 powłoki elektronowe
pisze sobie konfiguracje elektronową
Fe: 1s
2 2s
2 2p
6 3s
2 3p
6 3d
6 4s
2 lub w sposób skrócony [Ar] 3d
6 4s
2 ,czyli zelazo ma
2 elektrony walencyjne liczba protonów w jądrze = liczbie atomowej czyli liczba protonów
wynosi 26 liczba protonów w jądrze = liczbie elektronów czyli tez mamy 26 elektronów
liczba neutronów w jądrze = masa atomowa−liczba atomowa a więc 56−26 =30 neutronów
Reszte mysle ze zrobisz juz bez problemu
8 wrz 19:40
Aleksandra: Mateusz a skąd wzieły się te literki s,p,d co one oznaczaja?
8 wrz 21:05
Aleksandra: Może ktoś wytłumaczyć co oznaczają te litery oraz od czego one zależą?
8 wrz 21:15
think: s, p, d, f, g, h... to są podpowłoki...
8 wrz 21:17
Aleksandra: też sie doczytałam teraz
ale nasuwa sie kolejne pytanie
jak je wiliczyc?
czy je juz trzeba znac?
Czy od czegos je mozna wyliczyc?
8 wrz 21:21
think:
alb
a − główna liczba kwantowa
b − liczba elektronów w podpowłoce
l − orbitalna liczba kwantowa
Napiszę tak, to była dla mnie czarna magia, póki podchodziłam do tego jak do czarnej magii, ale
wystarczył jeden weekend z podręcznikiem na solidnym wkuwaniu i okazało się, że to jest magia,
ale bynajmniej nie czarna...
8 wrz 21:23
think: ja laaata temu uczyło się o tym z podręcznika dla szkół średnich 2 Chemia autorstwa Bożeny
Kałuża i Feliksy Kamińskiej, polecam jak znajdziesz ten podręcznik wydaje mi się, że tam jest
to przystępnie wyjaśnione, skoro ja załapałam.
8 wrz 21:24
Aleksandra: hmm. Ale czy wartość podwłok oblicza się według jakiś wzorów czy po prostu korzysta się z
tablic

np. jak na fizyce temperatury wrzenia różnych substancji
8 wrz 21:33
think: tak...zresztą Mateusz już Ci bardzo dobrze wyjaśnił o co chodzi. dużo informacji jest zawartych
w samym położeniu pierwiastka w tablicach okresowych pierwiastków.
8 wrz 21:41
Mateusz: Konfiguracje elektronową żelaza mozna tez zapisac w systemie powłokowym ja z przyzwyczajenia
zapisałem podpowłokowo
26Fe: K
2 L
8 M
14 N
2
ale tak jak napisał/ła
think najlepiej zakupic sobie dobry podręcznik do chemii na
poziomie rozszerzonym tam jest dobrze omówiony sposób zapisu konfiguracji podpowłokowej bo tu
na forum to za obszerny temat żeby go dokładnie omówic

ale podstawy jakies juz znasz
9 wrz 11:35