Stozek
pegi: Stozek o promieniu podstawy dlugosci r=7,2 przecieto plaszczyzna rownolegla do podstawy i
odlegla od tej podstawy o 4,2 cm. Pole otrzymanego przekroju stozka rowna sie 23,04 π cm2.
a) oblicz wysokosc tego stozka
b)oblicz pole przekroju osiowego otrzymanego stozka scietego
7 wrz 23:57
think:

P
przekroju = 23,04π = πr
2 ⇒ r =
√23,04 = 4,8
a) h = x + 4,2 = ...
x = ...
b) pole przekroju osiowego to przekrój poprowadzony przez wierzchołek i średnicę stożka.
Polem takiego przekroju jest pole trójkąta o podstawie 2r i wysokości x.
8 wrz 20:16