Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości m,n,p i q wielomiany w i g są równe
W(x)=x4+mx3+nx2+12x+4
G(x)=(x2+px+q)2
Dla jakich wartości a,b i c wielomiany w i g są równe?
W(x)=a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2)
G(x)=5x2−19x+18
Czy może mi ktos wytłumaczyć, jak mam rozwiązać te przykłady, bo tu występują aż 4 niewiadome i
nie wiem jak tu się porównuję, Z góry dziekuję
9 wrz 20:24
POMOCY!!!!!!!!: Rozwiązałam przykład b i nie wiem, czy dobrze. Wyszło mi, że a=9, b=−28 i c=24. Czy może ktoś
mi to sprawdzić
9 wrz 20:29
think: na pewno źle. podstaw sobie te liczby za a, b, c i wymnóż już gołym okiem widać, że wtedy przy
x
2 musiałby być współczynnik = 61 a powinno być 5, także albo gdzieś w rachunkach masz błąd
albo znaki Ci się pomyliły
9 wrz 20:32
think: W(x) = a(x−2)(x−3)−b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) = a(x2 − 5x + 6) − b(x2 − 4x + 3) + c(x2 − 3x +
2) =
x2(a − b + c) + x(−5a + 4b − 3c) + 6a − 3b + 2a
a − b + c = 5
−5a + 4b − 3c = −19
6a − 3b + 2a = 18
9 wrz 20:38
think: znasz wyznacznikową metodę rozwiązywania układów równań?
9 wrz 20:38
POMOCY!!!!!!!!: Albo źle rozwiązuję, bo sprawdziłam i wszystko sie zgadza
9 wrz 20:40
POMOCY!!!!!!!!: znam ta metodę
9 wrz 20:40
think: no to nią zrób

właśnie tak już policzyłam i mi wyszło.
9 wrz 20:43
POMOCY!!!!!!!!: Teraz wyszło juz dobrze, ale z pierwszym równaniem mam nadal problem
9 wrz 20:45
think: no to jak Ci wyszło?
9 wrz 20:48
POMOCY!!!!!!!!: O to chodzi, że mi jakieś ułamki wyszły, ale daj mi jeszcze trochę czasu, bo zapewne zrobiłam
znów jakiś błąd
9 wrz 20:54
POMOCY!!!!!!!!: W ogóle mi coś źle wyszło. Po wymnożeniu nawiasy wyszło mi coś takiego :
g(x)=x4+p2x2+q2+2x2q+2px3+qpx
9 wrz 20:57
POMOCY!!!!!!!!: Przed qpx jest jeszcze 2
9 wrz 20:59
think: macierz A
1 −1 1
−5 4 −3
6 −3 2
macierz A
a
5 −1 1
−19 4 −3
18 −3 2
macierz A
b
1 5 1
−5 −19 −3
6 18 2
macierz A
c
1 −1 5
−5 4 −19
6 −3 18
9 wrz 21:01
think: ale ja pytałam jakie Ci wyszło a, b, c

z tego drugiego
9 wrz 21:01
think: no tak masz prawie dobrze tylko ma tam być nie pqx ale 2pqx i brakuje Ci jeszcze q2
9 wrz 21:03
POMOCY!!!!!!!!: a=2, b=0 i c=3
9 wrz 21:03
POMOCY!!!!!!!!: Gdzie mi brakuję q2 przecież jest
9 wrz 21:04
think: G(x) = (x2 + px + q)2 = (x2)2 + (px)2 + (q)2 + 2*x2*px + 2*x2*q + 2*px*q =
= x4 + 2px3 + x2(p2 + 2q) + 2pqx + q2
9 wrz 21:06
think: sorki, ślepota dar Boży
9 wrz 21:06
TOmek : to jest zadanie typu "studia" ta?
9 wrz 21:07
POMOCY!!!!!!!!: Nie, z liceum kl.II
9 wrz 21:07
think: G(x) = x4 + 2px3 + x2(p2 + 2q) + 2pqx + q2
W(x) = x4+mx3+nx2+12x+4
czyli
q2 = 4
2pq = 12
p2 + 2q = n
2p = m
9 wrz 21:08
POMOCY!!!!!!!!: Czyli q, gdy obliczymy to wyjdzie z wartości bezwzględnej q=2 lub q=−2 tak?
9 wrz 21:10
think: tak, masz q
1 = 2 i q
2 = −2

tak samo będzie p
1 i p
2 m
1 i m
2 oraz n
1 i n
2
9 wrz 21:13
POMOCY!!!!!!!!: Dziekuję
9 wrz 21:13
think: proszę
9 wrz 21:20