Rozkład trójmianu kwadratowego na czynniki - wzory skróconego mnozenia
Boruc: Witam, dostałem oto kilka takich przykładów które mam rozwiązac za pomoca wzorów skróconego
mnożenia, nie będę ukrywał że jestem noga z matmy...
a) y= 10x2 − 5x
b) y= 12x2 − 18x
c) y= 25x2 + 20x + 4
d) y= 36x2 + 36x + 9
e) y= x2 + 4x+ 4
f) y= x2 − 14x + 49
8 wrz 18:06
Boruc: pomoże ktoś
8 wrz 18:54
Boruc: prosze o pomoc, bo musze jutro oddac do sprawdzenia te przykłady...
8 wrz 19:43
Kejt:
a); b) −> wyłącz x przed nawias
c) d) e) f) −> pokombinuj ze wzorem: (a+b)2=a2+2ab+b2 lub (a−b)2=a2−2ab+b2
w razie czego, pytaj.
8 wrz 19:49
Boruc: a i b juz zrobiłem, wielkie dzieki za podpowiedz, ale c,d,e,f nie rozumiem...
8 wrz 19:53
Kejt:
zrobię Ci jeden dla przykładu:
c) y=25x
2+20x+4=(5x+2)
2=(5x+2)(5x+2)
(5x)
2=25x
2
2*5x*2=20x
2
2=4
rozumiesz?
8 wrz 19:55
Boruc: Wielkie dzięki za pomoc
8 wrz 20:14
Kejt: spoko. jak podasz wyniki, to mogę sprawdzić
8 wrz 20:15
kedar: w(x) = x4 − 5x3 + 6x2
19 mar 15:50
kedar: ma to rporozkładać na czynniki ale jak mam sie do tego zabrać..
19 mar 15:51
Patronus: ale się wkleiłeś kedar

wyłącz sobie x
2 przed nawias i masz równanie kwadratowe.
19 mar 16:11
emtec: w(x) = (x2−3x+2)(x2−2x−3)
rozkład na czynniki liniowe
4 paź 13:27
Nie śpię bo liczę Δ:
licz Δ i zapisz w postaci iloczynowej
4 paź 13:39