Eta:
cyfry: { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
a) takie liczby kończą się na: 25, 75, 50 ( bo cyfry mają być różne)
1/ weźmy tę z zerem ( 50)
zatem na pierwsze miejsce masz wybór z ośmiu pozostałych
na drugim już tylko z siedmiu
na trzecim z sześciu
na czwartym ustawiasz
1−ą bo ..
50
z reguły mnozenia:
8*7*6*
1= ........ tu dokończ
2/ teraz z tymi na końcu: 25 lub 75 −−− 2 możliwości zajęte na dwóch ostatnich
miejscach
na pierwsze miejsce możemy wybrać tylko siedem pozostałych ,bo ( bez zera)
na drugie już może być zero , ale bez tej pierwszej i dwu ostatnich( czyli też siedem)
na trzecie już tylko sześć ( bo nie mogą się powtarzać)
na ostatnie dwa miejsca dajemy (25 lub 75 ) −−−
2 możliwości
z reguły mnożenia mamy:
7*7*6*
2 =.......
R−m: 8*7*6*1 + 7*7*6*2=.........
b) zapoznaj się z cechą podzielności przez
4 ..... to ważne
popróbuj sama, ........
będę za pół godziny, napisz to sprawdzę