ciagi
czekolada: i jeszcze: dla jakich wartosci x liczby: x
2−5, x−2, 4x−x
3+4 tworza (w podanej kolejnosci)
ciag arytmatyczny?
ja zrobiłam tak :
wyszlo mi: 2x
2+3+2x−x
3
i tutaj sobie juz nie moge poradzic.. ani nie mam pomyslu na rozlozenie tego..ani nic.
8 wrz 19:39
czekolada:
8 wrz 19:58
czekolada: −.−
8 wrz 20:05
Kejt: zdecyduj się.. tam jest x2−5 czy 2x2−5?
8 wrz 20:08
TOmek :
−x3+2x2+2x+3 będzie
8 wrz 20:09
czekolada: 2x2−5 −> w poleceniu..
8 wrz 20:15
czekolada: ughm .. tak bedzie Tomek ale jak to teraz rozlozyc ?
bo to jeszcze nie koniec zadania.
8 wrz 20:16
Kejt: w poleceniu jest x2−5.. no chyba, że ja już niedowidzę..
dla jakich wartosci x liczby: x2−5, x−2, 4x−x3+4
8 wrz 20:19
czekolada: wiec dlatego napisalam jak powinno byc w poleceniu, ze sie pomylilam. kazdy ma chyba do tego
prawo

napisalas zebym sie zdecydowala, wiec to zrobilam.
8 wrz 20:27
czekolada: ktos pomoże

?
W POLECENIU POWINNO BYĆ 2x
2 − 5

− zeby pamietac
8 wrz 20:35
czekolada: halo
8 wrz 21:04
Piter: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych
Pierwiastków całkowitych szukamy wśród dzielników TRÓJKI
Trójka ma mało dzielników całkowitych : −3, −1, 1 oraz 3
Nasz wielomian nie posiada jakichś monstrualnych liczb, toteż można spokojnie podstawić.
Z podstawienia wychodzi pierwiastek 3
(−3)3 + 2*32 + 2*3 + 3=0
−27+18+6+3=0
0=0
Żeby sprawdzić czy wielomian nie posiada innych pierwiastków robimy tak:
Wielomian dzielimy przez (x−3), wychodzi nam funkcja kwadratowa x2−x+1=0
Δ=1−4*1*1
Δ=1−4=−3
To oznacza, iż dana funkcja kwadratowa nie posiada rozwiązań.
Tak więc wielomian posiada jeden pierwiastek x1=3
8 wrz 21:13