Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe?
POMOCY!!!!!!!!: Dla jakich wartości k wielomiany f i g są równe?
f(x)=27x3−27x2+9x−1
g(x)=(3x−2)3−9kx2+3kx+k+2
9 wrz 19:33
Svanar: a może spróbujesz rozwiązać poprzednie, zamiast zakładać po kilka nowych tematów ?
9 wrz 19:34
mila: Wielomiany są wtedy równe ,gdy przy takich samych potęgach stoją talkie same liczby
przy x2 jest −27 czyli −9k=−27 potrawisz chyba z tego k wyliczyć
itd
9 wrz 19:38
POMOCY!!!!!!!!: Próbuję rozwiązywać, ale jakoś mi żadne nie wychodzi
9 wrz 19:39
POMOCY!!!!!!!!: Z tego potrafię wyliczyć
9 wrz 19:40
POMOCY!!!!!!!!: A co z tym samym k bez żadnej potęgi, jest on równy zero?
9 wrz 19:41
mila: nie, u góry wyraz wolny czyli bez x równny jesy −1 czyli na dole k+2= ?
9 wrz 19:43
POMOCY!!!!!!!!: Jeżeli jedno k=3, a jedno k=0 to wychodzi, że nie ma takiego k?
9 wrz 19:44
POMOCY!!!!!!!!: Dzięki za pomoc
9 wrz 19:46
mila: nie najpierw musisz do potegi podniesc i dopiero porzadkowac
9 wrz 19:49
mila: zaczełam tłumaczyć przykładowo na x2i dałam się w to k na końcu wciagnać
9 wrz 19:50
POMOCY!!!!!!!!: Czyli np jak, bo nie rozumiem tego
9 wrz 19:50
mila: zaczełam tłumaczyć przykładowo na x2i dałam się w to k na końcu wciagnać
9 wrz 19:51
POMOCY!!!!!!!!: To teraz juz całkiem nie rozumiem jak mam rozwiązać ten przykład
9 wrz 19:52
mila: podnieś do potegi 3 cały nawias
9 wrz 19:52
POMOCY!!!!!!!!: podniosłam i wyszło mi coś takiego:
g(x)=27x3−54x2−9kx2+36x+3kx+k−6
9 wrz 19:54
POMOCY!!!!!!!!: I co teraz mam zrobić
9 wrz 19:54
POMOCY!!!!!!!!: Możesz mi wytłumaczyć
9 wrz 19:57
POMOCY!!!!!!!!: Z góry dziękuję
9 wrz 20:00
mila: jeżeli nie pamiętasz wzoru to zawsze możesz na raty
(3x−2)3=(3x−2)2*(3x−2)=(9x2−12x+4)(3x−2)=27x3−36x2+12x−18x2+24x−8=27x3−54x2+36x−8
9 wrz 20:01
Svanar: f(x) = 27x
3−27x
2+9x−1
g(x) = 27x
3 − 54x
2 + 36x − 8 −9kx
2 + 3kx + k + 2 = 27x
3 −x
2(54+9k) + x(36 + 3k) + k −6
i porównujesz
| ⎧ | −54−9k = −27 | |
| ⎨ | 36+3k = 9 |
|
| ⎩ | k−6 = −1 | |
9 wrz 20:05
mila: Uporzadkuj ile masz x2 −54−9k= z górnego wielomianu −27
9 wrz 20:05
POMOCY!!!!!!!!: Dziękuję bardzo
9 wrz 20:08
POMOCY!!!!!!!!: A jak mam więcej niewiadomych to jak mam postępować (chodzi mi o te wczesniejsze dwa przykłady)
9 wrz 20:09