proszę o pomoc!!!!
Grzesiek: A. Powierzchnia skrzydeł muchy wynosi 1,2*10−5 m2 a skrzydła samolotu 510m2 ile razy
skrzydła samolotu są większe od skrzydeł muchy.
B. Wirus ospy o wielkości 2,5*10−7 m2 to jeden z największych wirusów.
Najmniejsze wirusy są 25 razy mniejsze oblicz ich wielkość.
C. Powierzchnia Dani równa jest 4,3*104 km2 do królestwa Dani należy jeszcze Grenlandia o
powierzchni 2,2*206 km2 i wyspy owczej o powierzchni 1.4*103 km2 .oblicz powieszchnię
królestwa dani.
93*44:610=?
0,253:0,53:53=?
8 wrz 21:24
think: a) powierzchnia skrzydeł samolotu jest większa od powierzchni skrzydeł muchy
b) x − wielkość najmniejszego wirusa
25x = 2,5*10
−7 ⇒ x = ....?
c) no dodaj do siebie te trzy powierzchnie i już
8 wrz 22:36
Grzesiek: ale mi chodzi o obliczenia krok po kroku
8 wrz 22:42
think: Grzesiu, obliczaj. Zrób to tutaj a powiem Ci gdzie się ewentualnie mylisz
8 wrz 22:43
Grzesiek: ok a czy mugłbyś to rozwiązać :
9
3*4
4
−−−−−−−=?
6
10
0,25
3:0,5
3
−−−−−−−−−−−−= ? bardzo bym prosił krok po kroku

5
3
8 wrz 22:54
think: | 93*44 | | (32)3*(22)4 | | 36*28 | |
| = |
| = |
| = |
| 610 | | (2*3)10 | | 210*310 | |
3
6−10*2
8−10 = 3
−4*2
−2
8 wrz 22:58
think: | 0,253 : 0,53 | | (0,52)3 : 0,53 | | 0,52*3 : 0,53 | |
| = |
| = |
| = U{0,56 : |
| 53 | | 53 | | 53 | |
| | 0,56−3 | | 0,53 | | 0,5 | |
0,53}{53} = |
| = |
| = ( |
| )3 = 0,13 |
| | 53 | | 53 | | 5 | |
bardziej krok po kroku chyba już się nie da, wszystko bazuje na własnościach działań na
potęgach:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
8 wrz 23:02
Grzesiek: co to z U
8 wrz 23:05
think: ułamek nie wszedł tam miało być
8 wrz 23:07
Grzesiek: a to pierwsze zadanie to co to za wynik
8 wrz 23:10
think: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3−4*2−2 = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| usatysfakcjonowany? |
| | 34 | | 22 | | 81 | | 4 | | 324 | |
8 wrz 23:12
Grzesiek: a to zadanie 2,7*1015+5,3*1014= ? to ma być zapisane w postaci notacji wykładniczej
8 wrz 23:13
think: notacja wykładnicza a*10do jakiejś potęgi
sam spróbuj to przekształcić.
8 wrz 23:16
Grzesiek: wiem ale nie wychodzi zrobiłem parę zadnia i zatrzymałem się na tym
8 wrz 23:18
think: a jaka jest odpowiedź?
8 wrz 23:18
think: i jak robiłeś

chcę zobaczyć obliczenia inaczej nie kiwnę palcem bo bardzo nie lubię mieć
wrażenia, że jestem wykorzystywana...
8 wrz 23:19
Grzesiek: 0k
5,2*1020*2,5*1010=520000000000000000000*35000000000=1820000000000000000000
000000000000000000000=1,82*1031
8 wrz 23:26
think: ale to nie to samo co 2,7*10
15 + 5,3*10
14 
co to za zadanie?
8 wrz 23:28
think: 10
a*10
b = 10
a+b
ogólnie x
a*x
b = x
a+b
x
a*y
a = (xy)
a
x
n/m = pm{x
n}
naucz się tych wzorów a ułatwisz sobie życie
8 wrz 23:31
Grzesiek: no chciłą zebym pokazał ze robie a ja sie na tym zatrzymałe
8 wrz 23:31
think: zacznijmy od tego, że postać mnożenia jest najprostsza
masz:
5,2*1020*2,5*1010 = (5,2*2,5)*1020*1010
do zielonego tekstu powyżej zastosuj któryś ze wzorów które Ci podałam
a pierwszy nawias normalnie wymnóż...
8 wrz 23:35
think: | | 52 | | 25 | | 26 | | 5 | |
5,2 * 2,5 = |
| * |
| = |
| * |
| = ... |
| | 10 | | 10 | | 5 | | 2 | |
8 wrz 23:36
Grzesiek: czyli ten 2
8 wrz 23:37
think: x
m/n =
n√xm
nie wiem czemu mi tam ten wzór nie wszedł ostatni
8 wrz 23:40
think: rób, bo ja też człowiek i chciałabym iść spać
8 wrz 23:41