oblicz wartosc wyrazenia sinα+cosα,
gelynder: | | √3 | |
oblicz wartosc wyrazenia sinα+cosα, gdy sinαcosα = |
| i α jest katem ostrym |
| | 2 | |
8 wrz 22:03
think: | | √3 | | √3 | |
sinxcosx = |
| ⇒ sinx = |
| cosx ← podstaw do równania jedynki trygonometrycznej i |
| | 2 | | 2 | |
wylicz cosx
sin
2x + cos
2x = 1
8 wrz 22:11
Godzio:
Tak chyba prościej:
sin
2α + cos
2α = 1
| | √3 | |
(sinα + cosα)2 − 2sinαcosα = 1 gdzie sinαcosα = |
| |
| | 4 | |
8 wrz 22:13
Bogdan:
2sinα cosα =
√3
sin2α =
√3 > 1
8 wrz 22:17
gelynder: co sposob to wychodzi inny wynik
8 wrz 22:39
Bogdan:
Jakie wartości liczbowe może przyjmować wartość sinusa dowolnego kąta ?
8 wrz 22:57
think: Bogdan tylko stara się wszystkim uzmysłowić, ze w zadaniu jest błąd. Albo coś Ci źle podano,
albo coś źle przepisałeś, bo dla takiej wartości sinxcosx po prostu nie istnieje rozwiązanie.
8 wrz 23:06
gelynder: ok. juz rozumiem. czyli blad w zadaniu jest
8 wrz 23:07
think: | | √3 | |
zdaje się, że jest tak jak Godzio proponuje sinxcosx ma być |
| i wtedy można to |
| | 4 | |
policzyć...
8 wrz 23:10
Bogdan:
| | √3 | |
No właśnie, nie istnieje kąt α, dla którego sinα cosα = |
| , bo ta zależność |
| | 2 | |
prowadzi do sin2α =
√3, a jak wiadomo, sin(dowolny kąt) ∊ <−1, 1>.
| | √3 | |
Jeśli przyjmiemy, że sinα cosα = |
| , to mnożąc obustronnie tę równość przez 2 |
| | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
otrzymujemy: 2sinα cosα = |
| ⇒ sin2α = |
| ⇒ 2α = .... ⇒ α = ... |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 23:27