magda: Dana jest liczba a= (23 − 4 * 212 ) 232 .
Która z podanych wypowiedzi jest fałszywa?
a) liczba a jest dzielnikiem liczby 16
b) liczba a jest podzielna przez 4
c) liczba a jest potęgą liczby 2
d) liczba a jest podzielna przez 8
9 wrz 12:46
magda: a wychodzi 4
9 wrz 12:48
magda: d jest fałszywe?
9 wrz 12:49
Bogdan:
| | 1 | | 2 | |
Trochę dziwny zapis, czy na pewno jest to taki zapis: a = (23 − 4*2 |
| )* |
| *2 ? |
| | 2 | | 3 | |
9 wrz 12:59
sushi_ gg6397228: jaka jest potega za nawiasem
9 wrz 13:00
magda: za nawiasem ma być tylko do potęgi 2
9 wrz 13:02
sushi_ gg6397228: to najpierw liczymy ile wychodzi w nawiasie
9 wrz 13:04
sushi_ gg6397228:
23=8
4* 212= 4* 52= 10
czyli w nawiasie mamy : 8−10= −2
9 wrz 13:06
magda: a ja napisałam tak:
a= (23 − 4*2 12)2 = (8−10) 2 = (−2)2 = 4
i jest odp. d że liczba 4 nie jest podzielna przez 8
9 wrz 13:16
Bogdan:
magdo, jeśli oczekujesz pomocy, to najpierw zapisz porządnie zadanie i nie każ nikomu
odgadywać, co miałaś na myśli, bo w ten sposób tracisz nasz czas.
9 wrz 13:17
magda: przepraszam ale trudno tu się pisze
9 wrz 13:19
Bogdan:
Zadanie dobrze rozwiązałaś, odp. d.
9 wrz 13:25