Bubba
Tommy: Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej n wartość wielomianu n
2−2n
3+n
2 jest liczbą
podzielną przez 4.
Doszedłem do tego że wielomian w skróconej formie wygląda tak:
N
2(n+1)
2
Ale dalej to już nie wiem
9 wrz 21:01
suseł:
Czy napewno dobrze przepisałeś ten wielomian?
Jeżeli tak, to:
2n2 −2n3 = −2n2( n −1) = −2*n *(n=1)*n
liczby: n−1 , n −−− to kolejne liczby całkowite
zatem wśród nich jest liczba podzielna przez 2
czyli ten iloczyn jest podzielny przez 2*2 , zatem przez 4
c.n.u.
9 wrz 21:13
Tommy: Arghhh , miało być n4−2n3+n2
10 wrz 00:04
suseł:

n
2( n
2 −2n+1) = n*n *( n−1)*(n−1)=
( n−1)*n *
( n−1)*n
wydedukuj podobnie jak podałem poprzednio
10 wrz 00:08