gosia: Oblicz dokładną wartość wyrażenia
1,7 − √0,81 * ( 112 ) −1
________________________ =
( − 0,5 ) −2
a następnie wynik obliczeń zaokrąglij do części dziesiątych oraz wyznacz błąd względny
przybliżenia
9 wrz 13:23
sushi_ gg6397228: najpierw zamien ulamki na niewłasciwe,
"minus" w potedze oznacza ze ułamek trzeba obrocic
(ab)−1 = ba
to co jest pod pierwiastkiem zamienic na ulamek zwykły i ładnie sie obliczy pierwiastek
9 wrz 13:27
Bogdan:
a zapis będzie wyraźniejszy, jeśli użyje się dużej literki U przy pisaniu ulamków
9 wrz 13:32
gosia: nie potrafie

nie wychodzi mi coś
9 wrz 13:37
gosia: pomocy
9 wrz 13:43
sushi_ gg6397228: 1
12=
32 teraz obracamy i mamy ....
| | 81 | |
0.81= |
| to pierwiastek z 81 wynosi..., pierwiastek ze 100 wynosi.... |
| | 100 | |
| | 1 | |
(−0.5)−2= (− |
| )−2= (−2)2 = ... |
| | 2 | |
9 wrz 13:58
Bogdan:
| | 17 | | √81 | | 3 | | |
| − |
| * ( |
| )−1 | | | 10 | | √100 | | 2 | |
| |
| = |
| |
w którym miejscu nie wychodzi ?
9 wrz 13:58
gosia: wychodzi 0,275 ?
9 wrz 14:00
Bogdan:
Wynik jest dobry, może pokażesz swoje obliczenia.
9 wrz 14:03
gosia: już chwila przepisuje..
9 wrz 14:03
gosia: 1,7 − 9/10 * 2/3 1,7 − 0,9 * 2/3 1,1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− = 0,275
( −1/2 ) do −2 2 do −2 4
i teraz zaokrąglić trzeba wynik do części dziesiątych czyli 0,3
ale nei wiem o co chodzi z błędem względnym tego brzybliżenia
9 wrz 14:06
gosia: przybliżenia*
9 wrz 14:08
Bogdan:
gosiu − jeszcze pewnie nie raz będziesz korzystała z tego forum, musisz więc nauczyć
się korzystać z bardzo wygodnych narzędzi tekstowych i graficznych, jakie oferuje ta strona.
Obok pola tekstowego jest instrukcja
wpisz a otrzymasz,
Kliknij po więcej przykładów,
a także nad polem tekstowym są różne przydatne przyciski.
Ułamki zapisujemy stosując taki zapis: U { jakieś wyrażenie } { jakieś wyrażenie }, z tym, że
między U oraz klamrami nie ma spacji. Przećwicz to sobie sprawdzając swoje zapisy
korzystając z przycisku
zobacz podgląd
9 wrz 14:20
Bogdan:
| | | | 17 | | √81 | | 3 | | |
| − |
| * ( |
| )−1 | | | 10 | | √100 | | 2 | |
| |
a = |
| = |
| | | |
| | | | 10 | | 11 | |
= |
| * |
| = |
| = 0,275 |
| | 4 | | 10 | | 40 | |
Wartość dokładna a = 0,275
Wartość przybliżona b = 0,3
| | 1 | |
Błąd bezwzględny Δ = |a − b| = |0,275 − 0,3| = 0,025 = |
| |
| | 40 | |
| | Δ | | | | 40 | | 1 | |
Błąd względny δ = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | a | | | | 40 | | 11 | |
9 wrz 14:37
gosia: ktoś mi pomoże jak obliczyć to błędne przybliżenie?
9 wrz 14:46
gosia: dziekuje
9 wrz 14:47