Oblicze ekstremum funkcji
olek27: Mam prośbę jak obliczyć miejsce(a) zerowe,ekstremum funkcji ewentualnie monotoniczność
f(x) = 1/2 x + x/2
( x nie jest w liczniku ani mianowniku jest jako całość przy 1/2)
Za rozwiazanie bardzo dziękuje i ewentualne małe wyjaśnienie
8 wrz 23:11
think: | | 1 | | x | |
f(x) = |
| x + |
|  ? |
| | 2 | | 2 | |
8 wrz 23:14
olek27: tak, dokładnie tak
8 wrz 23:17
sushi_ gg6397228: f(x)= 12 x + x2= x , robisz rysunek prostej i wszystko jasne
8 wrz 23:19
olek27: no właśnie w tym problem, że nie wiem jak mam się za to zabrać a dokładnie zeby obliczyć
ekstremum musze najpierw obliczyć pochodne i nie wiem jak wyglądają pochodne tych funkcji − w
tym mam problem
8 wrz 23:24
sushi_ gg6397228: nie umiesz narysowac prostej y=x i odczytac z rysunku miejsca zerowego oraz czy funkcja jest
rosnaca czy malejaca czy stała
8 wrz 23:26
olek27: nie wiem albo coś mi się chrzani Sushi ale mój wykładowca wymaga obliczenia ekstremum przez
pochodne tzn że od f(x) mam obliczyć jedną pochodną a później drugą bo przecież ekstremum to
pochodnia drugiego stopnia tej funkcji − mam nadzieje,że nie tworze właśnie swojej
matematyki
8 wrz 23:34
think: nie.. ekstremum to pierwsza pochodna
8 wrz 23:37
think: druga mówi o wypukłości albo wklęsłości funkcji.
8 wrz 23:38
sushi_ gg6397228: do tej prostej nie trzeba liczyc pochodnej
y=x funkcja rosnaca KROPKA.
POCHODNA TO SIE LICZY TYLKO PIERWSZA (rosnaca, malejaca) DRUGA POCHODNA ( kształt funkcji
−WKLĘSŁY, WYPUKŁY)
y=x
y' =1 >0 funkcja rosnaca
8 wrz 23:39
Bogdan:
Chłopie, masz tu wg Twojego olek27 zapisu linię prostą y = x, przecież wiesz,
jak wygląda ta linia prosta, jest nachylona do osi x pod katem 45o. Myślę, że faktycznie
pochrzaniłeś, ale treść zadania.
8 wrz 23:40
olek27: zadanie dokładnie brzmi: jest podana funkcja i wyznacz: dziedzinę, miejsca zerowe, ekstrema,
przedziały monotoniczności, podaj szkic wykresu.
Dobra nie męczcie się już

jakoś będę musiał dać sobie rade sam

dzięki za poświęcony czas

Sushi : mój wykładowca chce mieć z tego pochodną, której właśnie nie umiem policzyć o tą
pochodną się rozchodzi jak z tej funkcji liczy się pochodną ale whatever
9 wrz 00:00
Bogdan:
My się nie męczymy, tylko Ty podaj jeszcze raz wzór funkcji, bo ten wzór, który podałeś
przedstawia linię prostą y = x, którą omawia się już w gimnazjum.
Linia prosta y = x jest rosnąca dla wszystkich x∊R, nie ekstremów, ma jedno miejsce zerowe.
f(x) = x
Pochodna, której nie umiesz wyznaczyć: f'(x) = 1
9 wrz 00:34
olek27: a zadanie dokładnie brzmi tak jak napisałem wcześniej

Wyznacz dziedzinę, miejsca zerowe,
ekstrema, przedziały monotoniczności, podaj szkic wykresu.
Musicie mi wybaczyć jestem typowym humanistą
9 wrz 00:48