wielomiany
Uroboros: x4 − 3x3 − 14x2 − 20x − 24 = 0
9 wrz 15:11
Bogdan:
Podstawiaj w miejsce x kolejno dzielniki wyrazu wolnego tak długo, aż otrzymasz zero.
Dzielnik a spełniający równanie jest jego pierwiastkiem, potem podziel wielomian
stojący po lewej stronie równania przez dwumian (x − a) np. schematem Hornera.
Otrzymasz wielomian 3 stopnia. Powtórz te procedurę. W końcu otrzymasz równanie
kwadratowe, z którym łatwo sobie poradzisz obliczając Δ.
9 wrz 15:33
Uroboros: Ok wszystko zrozumiałem tylko jest tak że ciągle wychodzi mi źle

oto jak ja to robie
x
4 − 3x
3 − 14x
2 − 20x − 24 = 0
dla W(−2) = 0 gdzie −2 to dzielnik pojedynczego wyrazu
(x − r) = (x − (−2)) = (x + 2)
(x
4 − 3x
3 − 14x
2 − 20x − 24) : (x + 2) = x
3 − 5x
2 − 4x −12
dla W(6)=0 gdzie 6 to dzielnik pojedynczego wyrazu
(x
3 − 5x
2 − 4x − 12) : (x − 6) = x
2 + x + 2
(x
2 + x + 2)(x−6)
Δ<0 więc niema pierwiastków i x=6
odpowiedzi mam −2,6 i nie mogę się dopatrzeć błędu
prosiłbym o poprawę
9 wrz 18:49
Bogdan:
x
4 − 3x
3 −14x
2 − 20x − 24 = (x + 2)(x − 6)(x
2 + x + 2)
Nie masz błędu
9 wrz 20:09
Uroboros: Aha tak to działa. Dzięki
9 wrz 20:41
Gustlik: Zrób schemat Hornera:
Kandydatami są: +−1, +−2, +−3, +−4, +−6, +−8, +−12, +−24
1 −3 −14 −20 −24
1 1 −2 −16 −36 −60
−1 1 −4 −10 −10 −14
2 1 −1 −16 −52 −128
−2 1 −5 −4 −12 0
−2 jest pierwiastkiem, masz wielomian x3−5x2−4x−12
Robisz jeszcze raz schemat Hornera:
Kandydatami są: −2, +−3, +−4, +−6, +−12 (odpadają liczby nie będące pierwiastkami pierwszego
wielomianu, czyli +−1, +2)
1 −5 −4 −12
−2 1 −7 10 −32
3 1 −2 −10 −42
−3 1 −8 20 −72
4 1 −1 −8 −44
−4 1 −9 32 −140
6 1 1 2 0
6 jest pierwiastkiem, masz funkcję kwadratową x2+x+2
Δ=12−4*1*2=1−8=−7<0
brak pierwiastków funkcji kwadratowej.
Rozwiązanie: x=−2 V x=6
10 wrz 01:30