jagoda: Witam Wszystkich mam 2 zadania
1. Ile liczb pięciocyfrowych można utworzyć wykorzystując wszystkie cyfry liczby 56789?
2. Ile jest liczb dziewięciocyfrowych w których zapisie nie występuje cyfra zeroi żadna cyfra
się nie powtarza

CZy mogę na Was liczyć

Proszę
9 wrz 14:44
suseł:
1) 5*5*5*5*5= 54
2) 9*8*7*6*5*4*3*2*1= 9!
9 wrz 14:50
jagoda: A jak to bardziej rozpisać
9 wrz 14:51
Svanar: 1. 5! tyle jest wszystkich razem z 56789, a jeśli 56789 mamy nie liczyć to 5!−1
2. 9!
9 wrz 14:51
Svanar: 1. u mnie jest źle, przepraszam
9 wrz 14:51
jagoda: i tak dalej nie wiem
9 wrz 14:55
Svanar: 1) skoro ma być liczba pięciocyfrowa, masz tak jakby "pięć miejsc" tzn. 1 2 3
4 5, w cyfrze 56789 masz 5 różnych cyfr.... skoro cyfry mogą się powtarzać to na
każde z miejsc możesz "wstawić" 5 cyfr i wtedy mamy: 5*5*5*5*5 = 54
9 wrz 14:58
Bogdan:
Polecam ten materiał
1011
9 wrz 14:59
Bogdan:
Svanar − przestań kręcić
9 wrz 15:00
9 wrz 15:01
9 wrz 15:07
Bogdan:
1.
Cyfr jest 5 i trzeba z nich utworzyć liczby 5−cyfrowe, a więc mamy tu do czynienia
z pięcioelementową permutacją bez powtórzeń.
Odp. Liczb jest P5 = 5! = 120
2.
Tu też mamy do czynienia z permutacją bez powtórzeń.
Odp. Liczb jest P9 = 9!
9 wrz 15:28
Svanar: Ach, więc jednak pierwsza myśl była dobra, przepraszam jagoda
9 wrz 15:29