matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole trójkąta
martyna:
Pole trójkąta ABC jest równe 14 cm2. Oblicz miarę kąta ostrego BCA, gdy |AC|=8 i |BC|=7
8 wrz 17:46
Agula:
P=14 cm
2
1
P=
*a*b*sinα
2
1
14=
*8*7*sinα
2
14=28sinα /:28
1
sinα=
2
α=30
o
8 wrz 17:57