matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wiedzaz ze kat α jest katem ostrym oblicz wartosc wyrazenia
gelynder:
wiedzaz ze kat α jest katem ostrym oblicz wartosc wyrazenia
tgα+cosα
20
gdy tgα=
tgα−cosα
21
nie mam pojecia jak to porozkoaldac:(
sinα+cos
2
α
doszlem do formy
i nie mam pojecia co z tym zrobic:(
sinα−cos
2
α
8 wrz 19:39
Bogdan:
Jeśli α jest kątem ostrym, to korzystając z tego rysunku odczytujemy:
20
21
tgα =
, cosα =
21
29
8 wrz 20:28