Rozwiąż równanie
pati507: rozwiąż równanie:
−x
4 + 2x
3 −2x+1=0
Będę wdzięczna za rozwiązanie

I jak by się dało to inna metoda niż z twierdzenia bezout,
ponieważ nie za bardzo wiem o co w nim chodzi

dziękuję i pozdrawiam.
9 wrz 15:53
xx:
Tu
1691 jest wiele podobnych przykładów
9 wrz 16:01
Godzio:
−x4 + 2x3 − 2x + 1 = 0
−x4 + 1 + 2x3 − 2x = 0
−(x4 − 1) + 2x(x2 − 1) = 0
−(x2 − 1)(x2 + 1) + 2x(x2 − 1) = 0
(x2 − 1)(−x2 − 1 + 2x) = 0
(x2 − 1)(x2 − 2x + 1) = 0
(x − 1)(x + 1)(x − 1)2 = 0
(x − 1)3(x + 1) = 0
x = 1 v x = −1
9 wrz 16:02