matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WIelomiany
Tommy:
Rozłóż wielomian na czynniki: (x
2
−6)
3
−8
9 wrz 19:36
Svanar:
[(x
2
−6)−2][(x
2
−6)
2
+2(x
2
−6)+2
2
] = ....
9 wrz 19:38
suseł:
zastosuj wzór: a
3
−b
3
= (a−b) ( a
2
+ab+b
2
) a= x
2
−6 b= 2
9 wrz 19:40
Tommy:
Dzięki
9 wrz 20:04