x
ANIA:}: odcinek o końcach (−1,−12) i (2,−6) jest zawarty w prostej?
25 wrz 21:30
sushi_ gg6397228:
liczymy ze wzoru prosta przechodzaca przez te punkty, do wzoru chyba umiesz podstawic
25 wrz 21:31
ANIA:}: (y+1) (2+1) − (−6+12) (x+2) =0
25 wrz 21:35
sushi_ gg6397228:
i po obliczeniach wychodzi prosta w postaci kierunkowej y=ax+b
ale najpierw zapisz mi wzor na prosta na literkach, bo oszukujesz w podstawieniach
25 wrz 21:37
ANIA:}: (y−y1)(x2−x1)=(y2−y1)(x−x1)
25 wrz 21:40
sushi_ gg6397228: wiec skad (y+1)
25 wrz 21:41
ANIA:}: wiem

(y+12) (2+1) − (−6+12) (x+2) =0
25 wrz 21:42
ANIA:}: literówka
25 wrz 21:42
sushi_ gg6397228: robimy porzadki i wychodzi ...
chyba polizalas za mocno ołowek i przerobil cyferke
25 wrz 21:43
ANIA:}: 3(y+12) + 6(x+2)=0
25 wrz 21:46
sushi_ gg6397228: dalej, ma byc postaci y=ax+b a takiej nie widze
25 wrz 21:47
ANIA:}: 3y+36 + 6x+12=0
3y+6x+48=0
25 wrz 21:50
ANIA:}: y=2x+16
25 wrz 21:52
ANIA:}: i coś jest źle:(
25 wrz 21:53
sushi_ gg6397228: to dalej nei jest taka postac
y= ax+b chce kierunkowa a nie ogolna
chyba ze w testach... masz postacie ogolne
25 wrz 21:53
think: ciekawe rzeczy Ci wychodzą, prosta malejąca gdy już po punktach widać, że powinien być
współczynnik kierunkowy dodatni...
25 wrz 21:53
Gustlik: Sushi, wzór, który stosujesz jest nieprzejrzyszty, trudny do zapamiętania i "mało strawny".
Wystarczą dwa proste wzory:
| | yB−yA | |
1. a= |
| − wzór na współczynnik kierunkowy
|
| | xB−xA | |
2. y=ax+b − równanie prostej
A=(−1, −12)
B=( 2, −6)
Najpierw liczymy a:
| | −6−(−12) | | 6 | |
a= |
| = |
| =2
|
| | 2−(−1) | | 3 | |
Czyli prosta ma równanie y=2x+b
Wstawiamy teraz współrzędne jednego z punktów, np. B i obliczamy b:
−6=2*2+b
−6=4+b
−6−4=b
−10=b
b=−10
Odp: y=2x−10
25 wrz 21:54
ANIA:}: mam odp. y=2x−10
y=12x−12
y=−12x−6
25 wrz 21:55
sushi_ gg6397228:
ale mnie oszukalas w podstawienie wzoru (x−x1) a dalas (x−x2)
25 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
Gustlik, pokaz mi gdzie podalem wzor, bo ja takiego nie widze, Ania sama zaproponowala taki,
jaki jest w TABLICACH MATURALNYCH
25 wrz 21:57
Gustlik: Sushi − najlepiej nauczyć się wzoru na współczynnik kierunkowy:
| | yB−yA | |
a= |
| → w liczniku odejmujemy "y", a w mianowniku "x" w tej samej kolejności |
| | xB−xA | |
punktów, czyli "igreki" przez "iksy". A drugi wzór to równanie kierunkowe prostej y=ax+b i nie
trzeba żadnych kombinacji. Na maturze można stosować wzory, których nie ma w tablicach, jeżeli
sie je zna.
25 wrz 22:51
sushi_ gg6397228:
ja nawet moge to policzyc z calki, na maturze masz wzor ... wiec nie mieszaj Jej w glowie
25 wrz 22:53
Gustlik: Ja nie mieszam w głowie, tylko podaję najprostszy sposób na wyznaczenie równania prostej
przechodzacej przez dwa punkty. Tą metodą rozwiązywałem w szkole, niestety teraz na matmie
unika się najprostszych metod jak ognia, nie wiem czemu. Ja ta mjetodą robię z pamięci,
natomiast gdybym miał użyć tego wzoru, to bym musiał sięgnąć do tablic, bo w głowie go nie
mam, jest trudny do zapamiętania. W tym długim wzorze to się można łatwo pomylić.
25 wrz 23:06
Gustlik: Do tego dodam, że autor tych tablic powinien pójść na korepetycje z matematyki, jak większość
nauczycieli zresztą, bo stosuje metody i wzory "z Warszawy do Łodzi przez Nowy Jork" zamiast
prostych.
25 wrz 23:11