matematykaszkolna.pl
zadanie humanistka: Pomocy wiem ze to nie to forum ale moze mi ktos pomoze wiem ze tu czasem ktos tu pomaga w chemii dostałam trudne zadanie i nie wiem kompletnie jak je zrobic: Przeprowadzono reakcje chemiczne pokazane na schemacie: 1 2 3 Cr2+→ Cr3+← Cr2O72−→CrO42− Odpowiedz na pytania: Jak zmienia się zabarwienie roztworu w wyniku reakcji przebiegającej wraz ze zmianą stopnia utlenienia chromu z II na III. Jaką substancje dodano do roztworu zawierającego jony Cr2O72− skoro nastąpiła zmiana jego zabarwienia z pomaranczowego na zółte.
25 wrz 16:58
Mateusz: Zeby rozwiązac to zadanie trzeba wiedziec ze chrom moze przyjmowac w związkach rozne stopnie utlenienia przy czym na wszystkich stopniach tworzy barwne związki o roznym stopniu trwałosci np Cr2+−zabarwienie niebieskie(związki nietrwałe łatwo utleniają się do związków Cr3 Cr3+−zabarwienie zielone(związki bardzo trwałe) CrO42−−zabarwienie zółte(zw. trwałe w srodowisku zasadowym) Cr2O72−−zabarwienie pomaranczowe(zw. trwałe w srodowisku kwasnym) I teraz na podstawie tych informacji na pytanie 1 łatwo odpowiesz emotka Natomiast jesli chodzi o pytanie nr 2 to spojrz na proces nr 3 oraz na informacje które ci podałem na tej podstawie ustal czy jest to reakcja utleniania i redukcji w tym celu oblicz stopien utlenienia w jonie Cr2O72− oraz CrO42− i ustal czy stopien utlenienia chromu wzrósł czy zmalał w wyniku reakcji i wyciągnij na tej podstawie wniosek czy dodano utleniacza czy reduktora do badanego roztworu
25 wrz 17:27
humanistka: Dziękuje po pańskiej podpowiedzi wszystko stało sie jasne i zrobiłam sama i pomyslec ze było to takie proste emotka
25 wrz 19:21