Pomocy
olaa:
√3{5}+4
_________=
√2{5}−3
25 wrz 19:00
think: usuń niewymierność z mianownika
25 wrz 19:02
olaa: ale ja nie umiem
25 wrz 19:04
think: jest taki wzór skróconego mnożenia
(a − b)(a + b) = a
2 − b
2
jeśli masz ułamek i w mianowniku jest tak jak u Ciebie x − y to masz ten ułamek pomnożyć przez
25 wrz 19:06
25 wrz 19:06
Kejt: może na przykładzie:
| 2 | | 2 | | √2+4 | |
| = |
| * |
| w mianowniku mamy wzór na różnicę kwadratów: |
| √2−4 | | √2−4 | | √2+4 | |
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
| 2 | | √2+4 | | 2√2−8 | |
| * |
| = |
| =.... |
| √2−4 | | √2+4 | | 2−16 | |
mam nadzieję, że zrozumiale, jakby co pytaj
25 wrz 19:07