uklady rownan zadania tekstowe
matti: mała pomoc
Obwód trapezu równoramiennego wynosi 22cm. Ramiona tego trapezu mają po 5cm długości, a jedna z
jego podstaw jest o 8 cm dłuższa od drugiego. Oblicz pole tego trapezu.
już obliczone mam a=2 b=10
tylko obliczyć to pole potrzebuje wysokości (h) trzeba obliczyc z twierdzenia ale własnie nie
wiem jak
PROSZĘ POMÓŻCIE ZNALEŹĆ H Z PITAGORASA
23 wrz 18:48
Kejt:
5
2−4
2=h
2
coś wyjaśnić?
23 wrz 18:51
Godzio:
L = 24
c = 5
a = 2 , b = 10
| b − a | |
h2 + ( |
| ) 2 = c 2 −−− jeśli tego nie widzisz to zrób sobie rysunek |
| 2 | |
h = ...
23 wrz 18:52
ce es:
Skoro górna podstawa = 2cm a dolna = 10cm to na odcinki które są podstawami dwóch trójkątów
równoramiennych pozostaje 8 cm. Wiec podstawa trójkąta = 4cm
Z pitagorasa 4cm
2 + h
2 = 5
2 h =
√9 = 3cm
23 wrz 18:55
matti: ce es Dziękuje . twoje zrozumiałem
23 wrz 18:57
Agnieszka : A to Jak obliczyć na początku?
20 wrz 21:47
Metis: to, czyli co ?
20 wrz 21:48