Rozwiąż nierówność
xxx: Rozwiąż nierówność
4√5x3−4x2−√5x+1<0
25 wrz 17:45
think: xxx tak samo jak to poprzednie

z pierwszych dwóch wyrazów wyciągnij przed nawias co się da i
tak samo z drugą parą wyrazów
4√5x3 − 4x2 − √5x + 1 < 0
25 wrz 17:55
xxx: 4x2(√5x−1)−1(√5−1)<0
25 wrz 17:57
xxx: (√5−1)(4x2−1)
25 wrz 17:58
Kejt: zjadłeś "x" przy √5.
25 wrz 17:59
xxx: Z pierwszego nawiasu wyszło mi x=√5 a z drugiego −12 i 12
25 wrz 17:59
xxx: no tak, a czy wyniki są poprawne?
25 wrz 18:00
xxx: w odpowiedziach mam √52 i nie wiem czy to ja mam błąd czy jest w odpowiedziach
25 wrz 18:02
think: (
√5x − 1)(4x
2 − 1) < 0
| | 1 | | √5 | |
√5x − 1 = 0 ⇒ √5x = 1 ⇒ x = |
| ⇒ x = |
| |
| | √5 | | 5 | |
4x
2 − 1 = (2x − 1)(2x + 1) ← tutaj ok
25 wrz 18:03
Godzio:
4x
2(
√5x − 1) − (
√5x − 1) < 0
(
√5x − 1)(4x
2 − 1) < 0
(
√5x − 1)(2x − 1)(2x + 1) < 0
| | 1 | | √5 | | 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| v x = |
| v x = − |
| |
| | √5 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 wrz 18:04
xxx: Dziękuję
25 wrz 18:04
think: | | 1 | | √5 | |
Godzio |
| = |
| |
| | √5 | | 2 | |
25 wrz 18:06
Godzio: miało być 5 oczywiście

odruchowo napisałem 2 bo patrzyłem że
xxx tak napisał i nie
myślałem
25 wrz 18:07