Oblicz pole 4 trójkątów zawartych w trapezie...
agnissb: Pole trapezu jest równe P, a stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2. Przekątne dzielą ten
trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole każdego z tych trójkątów.
23 wrz 20:39
Godzio:
| | a + b | | 2b + b | | 3b *3h2 | |
P = |
| * h = |
| * (h1+h2) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | ah1 | | 4P | | ah1 | |
P = |
| * |
| ⇒ |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 9 | | 2 | |
| bh | | bh2 | | b | | b | |
| − |
| = |
| (h1 + h2 − h2) = |
| * h1 − to jest pole prawego |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
trójkąta
| | bh2 | | P | | | | P | |
Wiemy że: |
| = |
| więc |
| = |
| |
| | 2 | | 9 | | 2 | | 9 | |
| | 2P | | 4P | | P | |
ostatni trójkąt policz z P − |
| − |
| − |
| = ... |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
23 wrz 20:52
Godzio: wiesz co, z tego co widzę to na rysunku daj na odwrót oznaczenia tzn,
a zamień z b i h1 z h2
23 wrz 20:55
agnissb: dziękuje Ci bardzo
23 wrz 21:02
Eta:
Można tak:
P(trapezu)= ( √P1+√P2)2= P1+2√P1*P2+P2
P
3=P
4= 2P
3
P(trapezu)= P
1+P
2+2P
3
P3= √P1*P2
| P1 | |
| = k2 .... to: P1= 4P2
|
| P2 | |
to: P
3=
√4P2*P2= 2P
2
zatem: P= 4P
2+P
2+2P
2= 9P
2
P.S zaraz podam Ci link , do wyprowadzenia tej zależności
23 wrz 21:10
23 wrz 21:12
agnissb: no, też dobry sposób. dzięki
23 wrz 22:34
Eta:
23 wrz 22:43