Liczby rzeczywiste
Kamila: Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły.
Proszę o pomoc w wytłumaczeniu tego przykładu.
25 wrz 11:20
Darth Mazut: 2,3444... = x
23,444... = 10x
234,444... = 100x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
211 = 90x
x = 21190
x = 23190
25 wrz 11:29
mila: moze jeszcze inaczej spróbuje to wytłumnaczyć
np 1,(3)
wiemy ,ze pierwsze miejsce po przecinku w
| | 3 | |
ale przy zamianie ułamka okresowego będą to |
| |
| | 9 | |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 12 | |
i tak mamy 1.(3)=1+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
np 2,7(6)
| | 6 | |
w liczbie 2,76 byłoby |
| |
| | 100 | |
| | 6 | |
ale przy zamianie ułamka okresowego 2.7(6) będzie |
| |
| | 90 | |
| | 7 | | 6 | | 27 | | 2 | | 81 | | 2 | | 83 | |
2,7(6)=2 |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 90 | | 10 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
| | 67 | | 345 | | 67 | | 34155+67 | | 17111 | |
3,45(67)=3.45+ |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 9900 | | 100 | | 9900 | | 9900 | | 4350 | |
czyli
| | 4 | | 23 | | 4 | | 207 | | 4 | | 211 | |
2.3(4)= 2,3+ |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 90 | | 10 | | 90 | | 90 | | 90 | | 90 | |
25 wrz 13:53
Kamila: dziękuję za dobre wyjaśnienia
25 wrz 16:39
Gustlik: Robisz tak:
x=2,3(4)=2,344444..../*10
10x = 23,4
|44444...
−x = −2,3
|44444....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x = 21,1 /:9
| | 21,1 | | 211 | | 31 | |
x = |
| = |
| =2 |
|
|
| | 9 | | 90 | | 90 | |
Przedzielasz pionową linią obie liczby tam, gdzie zaczyna się okres mniejszej z nich, czyli tej
na dole.
Na prawo od tej linii masz tylko okresy − te "4" zredukują się do zera. Odejmujesz to, co
zostało z lewej strony linii − możesz to zrobić pisemnie lub kalkulatorem, czyli
23,4−2,3=21,1, potem dzielisz przez 9 (bo "x"−sy też odejmujesz) i masz wynik.
26 wrz 01:19
Gustlik: UWAGA

! Musisz te liczby zapisać tak, żeby ich przecinki były dokładnie jeden pod drugim − w
pionie − tak, jak to się robiło w podstawówce przy odejmowaniu ułamków dziesiętnych

!************
26 wrz 01:21
Ann: 2,1(6) jak to zamienić
13 wrz 13:06
Gustlik: Ann tak samo:
x=2,1(6)=2,166666..../*10
10x = 21,6
|66666...
−x = −2,1
|66666....
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x = 19,5 /:9
| | 19,5 | | 195 | | 15 | | 5 | | 1 | |
x= |
| = |
| =2 |
| =2 |
| =2 |
| |
| | 9 | | 90 | | 90 | | 30 | | 6 | |
13 wrz 13:13
Mateusz:
Tak jak
Gustlik napisał wyzej robisz dokładnie to samo co post wyzej no chyba ze wolisz
jakies hardcorowe sposoby to np policzysz sume takiego nieskonczonego ciągu geometrycznego

:
2,16+ 2,166 + 2,1666+.....
jak nie lubisz hardcorowych sposobów to robisz jak wyzej
13 wrz 13:15
Gustlik: Mateusz ta suma ciągu geometrycznego to nie jest hardcorowa metoda, hardcorowy to jest
obecny program z matematyki − łatwe wzory i metody są na rozszerzeniu, a hardcorowe zostały na
podstawach. Wystarczyłoby porządnie wytłumaczyć ciąg geometryczny i pokazać, kiedy on jest
zbieżny (−1<q<1) i potem prosty wzór:
| | 1−qn | |
Na dobrą sprawę to nic innego jak wersja wzoru sa sumę ciągu geom. Sn=a1 |
| , gdy |
| | 1−q | |
q→
∞, a zbieżność można wykazać funkcją wykładniczą.
Ten program układali szewce, krawce i chyba Bóg wie, kto jeszcze, ale na pewno nie matematycy.
Pozdrawiam
13 wrz 13:28
Mateusz:
No dlatego mówie bo dla
Ann zapewne byłby to hardcorowy sposob
13 wrz 13:29
Mateusz:
Ha tłumacz dzisiaj co to jest zbieżność ciągu

masakra to by była nie do ogarniecia przez
większosc

szkoda gadac.Również Pozdrawiam
13 wrz 13:32
Gustlik: Może ze zbieżnością to byłby hardcor, ale dla idiotów z MEN hardcorem są np. wektory, hardcorem
jest wzór:
AB→=[xB−xA, yB−yA]. Zwykłe odejmowanie i dodawanie.
A bez tego "hardcoru" zadania z geometrii analitycznej to prawdziwy hardcor.
13 wrz 13:47
tadek: 2,4 na ulamek
3 sty 17:13
tadek: f(x)=3x−4pod pierwiasrkiem pomocy
3 sty 17:17
herodiada: 1/3 ludzie jak się robi ułamek
8 sty 20:06
szarakotk: Δπ≤∫⊂
24 kwi 19:27
kasia2: zamień ułamek okresowy na zwykły 7,(123)
4 lis 13:44
pigor: ..., np. warto pamiętać, że można
i tak
| | 123 | | 7*(1000−1)+123 | |
7,(123} = 7 |
| = |
| = |
| | 999 | | 999 | |
| | 7000−7+123 | | 7000+116 | | 7116 | |
= |
| = |
| = |
| . ... |
| | 999 | | 999 | | 999 | |
4 lis 14:06
Muce: Zamien na ułamek zwykły 1 jak to sie robi?
22 lip 08:48
Mariusz:
Ten drugi składnik to suma nieskończonego ciągu geometryczne
| 23 | | 4 | 10 | | 23 | | 4 | |
| + |
|
| = |
| + |
| |
| 10 | | 100 | 9 | | 10 | | 90 | |
22 lip 18:23
mm: Gustlik dzieki

wreszcie zrozumialam
8 maj 20:21