matematykaszkolna.pl
wykres funkcji oliwka: naryzuj wykres funkcji: 1. f(x)=|2x−2|−|x+1|
 |x| 
2. f(x)=

x 
chodzi mi tutaj o to od jakiego trzeba zaczac rownania funkcji i w jaki sposob je potem przeksztalcic
23 wrz 15:47
Jack: zacznij od rozpisania modułów. Zwróć uwagę na przedziały. przykład b) można od razu zrobić, długo się nie zastanawiając.
23 wrz 15:59
Mickej: Zawsze zaczyna sie od xemotka mówię serioemotka równanie funkcji 1 przekształć tylko w taki sposób aby była jedna wartość bezwzględna.
23 wrz 16:00
Amaz: w przykładzie 2, należy wyrzucić z dziedziny x=0 Dla x<0 f(x) = −1 Dla x>0 f(x) = 1 Z dziurkami przy x=0 na wykresie
23 wrz 16:00
Mickej: 1 też i nie trzeba rozpisywać wystarczy wyciągnąć coś z pierwszej wartosci
23 wrz 16:01
Jack: "wystarczy wyciągnąć"? Bedą różne znaki w modułach − jesli to masz na mysli.
23 wrz 16:04
Mickej: a no tu mnie masz jeżeli tylko komentuje tak jak teraz to czasem jestem potrzepany i plete takie brednie.
23 wrz 16:07
dawid: moim zdaniem to w przykladzie 2 miozemy zaczac od rownanie F(x)=|x| tylko co dalej
23 wrz 16:08
Jack: bez przesady... emotka To jeszcze żadna brednia.
23 wrz 16:08
Mickej: Od x zaczyna się tylko gdy się potrafi bawić przekształcaniem funkcji w tym przypadku jednak akurat polecam rozwiązanie amaz
23 wrz 16:09
Jack: w przykładzie b) będzie zawsze "to samo przez to samo".... z dokładonością z "minusa"
23 wrz 16:10
sloneczko: w przykladzie 1 mozesz sobie to rownanie rodzielic na 2 rozne rownania: y1=2x co przeksztalcasz o wektor [0,−2] co da nam y1=2x−2 nastepnie bierzesz to rownanie w wartosc bezwzgledna (|f(x)) i masz y1=|2x−2| tak samo robisz z drugim rownaniem tylko ze zaczynasz od y2=x przeksztalcasz o wektor [0,1] i potem o wart bezwzg. a rysujac to poprostu "odetniesz" od wykresu y1 to miejsce w ktorym wykres y1 pkkrywa sie z wykresem y2
23 wrz 16:14
oliwka: ale mi wlasnie chodzi o to ze chce miec te wszystkie przeksztalcenia funkcji
23 wrz 16:15
Jack: rozpisuj moduły... nie będzie kombinowania ale powinno wyjść bez większych kłopotów.
23 wrz 16:30
Amaz: f(x)=|2x−2|−|x+1|, patrzymy kiedy moduły się zerują: 2x−2 = 0, gdy x=1 x+1 = 0, gdy x=−1, noto teraz rozpatrujemy trzy przypadki: Dla x<−1 mamy: f(x)=−2x+2+x+1=−x+3 Dla x∊(−1,1) mamy: f(x)=−2x+2−x−1=−3x+1 Dla x>1 mamy: f(x)=2x−2−x−1=x−3 Podsumowując: f(x)= −x+3, dla x<−1 f(x)= −3x+1, dla x∊(−1,1) f(x)= x−3, dla x>1 Teraz trzeba to tylko narysować.
23 wrz 16:34
Mickej: Moja opinia jeżeli masz problem z przekształcaniem
 |x| 
f(x)=

to zostaw to w spokoju i przyjmij to w takiej formie jakiej jest i że da sie to
 x 
naszkicować po przez rozpisanie modułu bo przykład 1 to juz jest czysta bajka dla ciebie(bez urazy). Lepiej zostawić to w takiej formie i zacząć się bawić wieloma innymi działami matematyki które moim zdaniem są równie o ile nie bardziej piękne jak ten a dopiero po maturze jak będziesz miał już wszystko z głowy zacząć się tym bawić na nowo. w skrócie taki sposób do matury wystarcza
23 wrz 16:40