wykres funkcji
oliwka: naryzuj wykres funkcji:
1. f(x)=|2x−2|−|x+1|
chodzi mi tutaj o to od jakiego trzeba zaczac rownania funkcji i w jaki sposob je potem
przeksztalcic
23 wrz 15:47
Jack:
zacznij od rozpisania modułów. Zwróć uwagę na przedziały.
przykład b) można od razu zrobić, długo się nie zastanawiając.
23 wrz 15:59
Mickej: Zawsze zaczyna sie od x

mówię serio

równanie funkcji 1 przekształć tylko w taki sposób aby była jedna wartość bezwzględna.
23 wrz 16:00
Amaz:
w przykładzie 2, należy wyrzucić z dziedziny x=0
Dla x<0 f(x) = −1
Dla x>0 f(x) = 1
Z dziurkami przy x=0 na wykresie
23 wrz 16:00
Mickej: 1 też i nie trzeba rozpisywać wystarczy wyciągnąć coś z pierwszej wartosci
23 wrz 16:01
Jack:
"wystarczy wyciągnąć"?

Bedą różne znaki w modułach − jesli to masz na mysli.
23 wrz 16:04
Mickej: a no tu mnie masz jeżeli tylko komentuje tak jak teraz to czasem jestem potrzepany i plete
takie brednie.
23 wrz 16:07
dawid: moim zdaniem to w przykladzie 2 miozemy zaczac od rownanie F(x)=|x| tylko co dalej
23 wrz 16:08
Jack:
bez przesady...

To jeszcze żadna brednia.
23 wrz 16:08
Mickej: Od x zaczyna się tylko gdy się potrafi bawić przekształcaniem funkcji w tym przypadku jednak
akurat polecam rozwiązanie amaz
23 wrz 16:09
Jack:
w przykładzie b) będzie zawsze "to samo przez to samo".... z dokładonością z "minusa"
23 wrz 16:10
sloneczko: w przykladzie 1 mozesz sobie to rownanie rodzielic na 2 rozne rownania:
y1=2x co przeksztalcasz o wektor [0,−2] co da nam y1=2x−2 nastepnie bierzesz to rownanie w
wartosc bezwzgledna (|f(x)) i masz y1=|2x−2|
tak samo robisz z drugim rownaniem tylko ze zaczynasz od y2=x przeksztalcasz o wektor [0,1] i
potem o wart bezwzg.
a rysujac to poprostu "odetniesz" od wykresu y1 to miejsce w ktorym wykres y1 pkkrywa sie z
wykresem y2
23 wrz 16:14
oliwka: ale mi wlasnie chodzi o to ze chce miec te wszystkie przeksztalcenia funkcji
23 wrz 16:15
Jack:
rozpisuj moduły... nie będzie kombinowania ale powinno wyjść bez większych kłopotów.
23 wrz 16:30
Amaz:
f(x)=|2x−2|−|x+1|, patrzymy kiedy moduły się zerują:
2x−2 = 0, gdy x=1
x+1 = 0, gdy x=−1, noto teraz rozpatrujemy trzy przypadki:
Dla x<−1 mamy:
f(x)=−2x+2+x+1=−x+3
Dla x∊(−1,1) mamy:
f(x)=−2x+2−x−1=−3x+1
Dla x>1 mamy:
f(x)=2x−2−x−1=x−3
Podsumowując:
f(x)= −x+3, dla x<−1
f(x)= −3x+1, dla x∊(−1,1)
f(x)= x−3, dla x>1
Teraz trzeba to tylko narysować.
23 wrz 16:34
Mickej: Moja opinia jeżeli masz problem z przekształcaniem
| | |x| | |
f(x)= |
| to zostaw to w spokoju i przyjmij to w takiej formie jakiej jest i że da sie to |
| | x | |
naszkicować po przez rozpisanie modułu bo przykład 1 to juz jest czysta bajka dla ciebie(bez
urazy). Lepiej zostawić to w takiej formie i zacząć się bawić wieloma innymi działami
matematyki które moim zdaniem są równie o ile nie bardziej piękne jak ten a dopiero po maturze
jak będziesz miał już wszystko z głowy zacząć się tym bawić na nowo.
w skrócie taki sposób do matury wystarcza
23 wrz 16:40