Proszę pomóżcie to ważne
Gumiś: W trapezie długości podstaw wynosza 5cm i 8 cm ,a długości ramion :3 cm i 4cm.Ramiona trapezu
przedłużono do przeciecia w punkcie P.Oblicz obwód trójkąta,którego jednym z wierchołków jest
punkt P,a dwa pozostałe sa koncami dłuższej podstawy trapezu.
22 wrz 16:18
Kawka:

Sprowadźmy zadanie do jednego z klasycznych przypadków rozwiązywania trójkąta:
(c2)
2 − x
2 = (c1)
2 − y
2 & x+y=a−d
| a−d−y | | a−d−x | |
| =cos α |
| =cos β
|
| c2 | | c1 | |
Masz teraz dane; a−podstawa i kosinusy kątów przy tej podstawie
Dalej rób sam.Jutro sprawdzę
Przypomnę tylko: a=8cm,d=5cm,c
2=3cm,c
1=4 cm
P.S. rysunek wybitnie"orientacyjny'
23 wrz 12:08
Bogdan:

Rysunek i rozwiązanie
Kawki byle jakie, niepotrzebne są tu wartości funkcji
trygonometrycznych.
Trójkąty ABP i DCP są podobne, stąd:
23 wrz 14:50