Rozwiąż równanie:
jarek92: Równania wykładnicze///
Rozwiąż równanie:
c) 32x−1 + 32x−2 − 32x−4= 315 Odp: x0 = 3
d) 32x+1 + (19)1−x = 28 Odp: x0 = 1
e) 4x − 22(x−1) + 823(x−2) = 52 Odp: x0 = 3
Proszę was o rozwiązanie tych równań. Z góry wielkie dzięki
22 wrz 20:22
Maciek: Sprowadź do jednakowych podstaw i wylicz?Przykłady są na stronie.
22 wrz 20:25
jarek92: próbowałem, zły wynik mi wychodzi.
22 wrz 20:53
Godzio: zmienną pomocniczą wprowadź:
3
2x − 1 = t
t = 243
3
2x − 1 = 3
5
2x − 1 = 5
2x = 6
x = 3
22 wrz 20:57
Eta:
c) podstaw 32x= t , t>0
t*3−1+t*3−2 −t*3−4= 315
13t +19t − 181t= 315 /*81
27t +9t −t= 315*81
35t= 315*81
t= 9*81= 32*34= 36
32x= 36
2x= 6
x= 3
pozostałe podobnie
e) 22x= 4x
82/3= 3√82= 22= 4
4x− 4x−1 + 4x−2= 52
4x= t , t>0
t −14t+116t= 52
dokończ........
d) 32x= t , t>0
( 19)1−x= 19* 9x= 19*32x
otrzymasz:
t*3 +19t =28
dokończ......
22 wrz 21:07
jarek92: dzięki wielkie, wszystko rozwiązałem.
22 wrz 21:54
Eta:
22 wrz 22:36