funkcja wykładnicza i logarytmiczna
Kaska: Mam taki mały

problem.
Ile punktów wspólnych mają wykresy funkcji y=a
x i y=log
a x.
Z wykresu wynika, że dla a bliskich 0 wykresy przecinają się w trzech punktach.
Dla jakich a tak się dzieje?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Kaśka
22 wrz 17:19
sushi_ gg6397228:

mi sie jakos nie przeciely
sa to funkcje odwrotne wzgledem siebie
22 wrz 17:23
Kaska: dla bardzo małych a np a=0,02 się przetną
22 wrz 17:38
Kejt: po prostu dla a∊(0;1> bodajże
22 wrz 17:46
Kejt: poprawka: a∊(0;1)
22 wrz 17:46
Kaska: chyba nie
22 wrz 23:47
sushi_ gg6397228:

wersja dla a∊(0,1)
23 wrz 11:37
Bogdan:

Niebieskie linie to wykresy funkcji wykładniczych
Zielone linie to wykresy funkcji logarytmicznych
23 wrz 11:43