Równanie z funkcji liniowej.
Lidus: Wyliczyłam zadanko, tylko chciałabym, aby mi ktoś je sprawdził, bo do końca nie jestem
pewna...
Mapisz równanie symetralnej odcinka o końcach M=(3,6) N=(4,−4)
1. Wyznaczam środek tego odcinka, czyli:
S(3+4/2 , 6−4/2)= (7/2, 1)
2. Wykonuje równanie gdzie oba te punkty są w nim zawarte, czyli:
(4−3) (y+4)=(−4−6) (x −3)
1(y+4)=−10(x−3)
y+4=−10x+30|−4
y=10x+26
3. I teraz mam problem...czy wykonując prostą prostopadłą mam wykonać ją biorąc do niej punkt
środka, czy jeszcze inaczej?
Z góry dziękuję za odpowiedź

.
25 wrz 21:29
sushi_ gg6397228:
prosta y=10x+26 nie przechodzi przez M i N
25 wrz 21:32
sushi_ gg6397228:
prosta prostopadla, przechodzi przez srodek odcinka MN(wiec bierzesz ten punkt) najpierw policz
dobrze prosta MN
25 wrz 21:33
Lidus: To jak mam dalej wykonać to zadanie?
25 wrz 21:33
Lidus: To jest jakiś inny wzór, by obliczyć tą prostą MN?
25 wrz 21:34
think: symetralna to prosta prostopadła do prostej przechodzącej przez MN i oczywiście przechodzi ona
przez środek odcinka!
ad 2, to wg moich obliczeń prosta MN jest postaci y = −10x + 36 co łatwo sprawdzić podstawiając
do Twojego równania współrzędne M i N i na pewno będzie zgrzyt....pewnie coś źle podstawiłaś i
dlatego wolę to robić układem równań.
25 wrz 21:35
think: y = ax + b
M = (3;6)
N = (4, −4)
6 = 3x + b
−4 = 4x + b
rozwiąż ten układ równań i już
25 wrz 21:36
Lidus: To spróbuje jeszcze raz to wyliczyć

.
25 wrz 21:36
think: spróbuj
25 wrz 21:38
Lidus: Liczyłam tą swóją metodą i tak wyszło mi

. Po prostu pewnie podstawiłam inny znak.
25 wrz 21:43
mila: to będzie wzór na prostą przechodzącą przez punkty MN
potrzebujesz współczynnik kierunkowy m prostej przechodzącej przez M i N
symetralna bedzie miała współczynnik kierukowy −1/m
podstawiając go i współrzedne środka do y=ax+b otrzymasz wzór
25 wrz 21:46
Lidus: Właśnie wyliczyłam to równanie prostopadłej, tylko proszę również o sprawdzenie

.
a1*a2= −1
(−10)*a= (−1)/(−10)
a=1/10
y=1/10x+b
1=1/10*7/2+b
1=7/20+b|−7/20
13/20=b
Czy to ma tak wyglądać? Bo ten punkt wzięłam z tego środka tych 2 punktów.
25 wrz 21:53
think: tak to leciało
25 wrz 22:00
mila: y=1/10*x+13/20
niepotrzebnie liczyłas układ równań ,zeby znależć prostą potrzebowałas współczynnik kierunkowy
25 wrz 22:00
Lidus: Cóż ja nie jestem tak biegła z matematyki jak Wy ale dziękuję bardzo za pomoc

.
25 wrz 22:01