gdzie robię błąd?
ulka: banalne zadanie, ale kurcze, nie wiem gdzie robię błąd! naprowadźcie mnie proszę.
przedstaw w postaci ułamków zwykłych liczby:
a) 0,(03)
i robię tak:
0,(03) = a / *100
3,(03) = 100a /*100
33,(03) =10000a
odejmuję stronami i
30−99000a=0
a= 1/30 A MA WYJŚĆ 1/33 , co robię źle i gdzie?
23 wrz 17:13
Jack:
3,(03) = 100a /*100
303,(03) =10000a
23 wrz 17:16
ulka: dziękuje
23 wrz 17:24
Jack:
23 wrz 17:24
ulka: a to?
odwrotność liczby x:
x=3/√7 − √3 − 1/√7+{3}
23 wrz 17:36
Jack:
nie za bardzo rozumiem zapis. Spróbuj zapisać to porządnie.
23 wrz 17:39
ulka:

x=
( p − pierwiastek z siedmiu , pierwiastek z trzech)
23 wrz 17:44
ulka: jaka jest odwrotnosć tej liczby? mam nadzieję, ze zapis jest juz czytelniejszy, przepraszam,
ale nie orientuje sie w tej stronce, nie wiem gdzie co wstawić
23 wrz 17:48
Jack:
sprowadź do wspolnego mianownika, a potem odwróć usuwając niewymierność z nowego mianownika.
23 wrz 17:52
ulka: robię tak:
usuwam niewymierność z mianownika, stosuję wzór a
2 − b
2i wspólny mianownik wynosi 4. źle to
jest, nie wychodzi.
23 wrz 17:55
Jack:
Dobrze. Wspólny mianownik 4. Potem zapisz wszystko na jednej kresce ułamkowej i zamień licznik
z mianownikiem. na koniec usuń nowopowstałą niewymierność.
23 wrz 17:56
ulka:

wychodzi
23 wrz 18:01
ulka:

a ma wyjść
23 wrz 18:01
Jack:
| | 1 | |
U {1} {2} pisane bez spacji między nawiasami i literką U daje |
| |
| | 2 | |
23 wrz 18:02
ulka: ohh, ważne, ze wiadomo o co chodzi, wiec jak?
23 wrz 18:06
23 wrz 18:06
Jack:
... pozostawiam Tobie.
23 wrz 18:07
ulka: | 1 | | 2 | | 2(√7 − √3) | | √7 − √3 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| x | | √7 + √3 | | 4 | | 2 | |

nie tak miało wyjść..
23 wrz 18:14
Jack:
zapomniałaś o 2 przy √3 w mianowniku.
23 wrz 18:19
ulka: JAKA ZE MNIE OKROPNA GAFA! zawsze coś przeoczę, omine, zapomnę o czymś, a potem sie dziwie, ze
nie wychodzi. Przepraszam za taką teraz sytuację. Trochę mi głupio jak na to popatrzę
23 wrz 18:23
ulka: wyszło. wszystko tak jak powinno. dziękuję
23 wrz 18:23
Gustlik: Ula, najlepiej rób tak:
x=0,(03)=0,030303... /*100
100x = 3,030303....
−x = −0,030303...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
99x = 3 /:99 − to, co po przecinku się redukuje
Nie ma potrzeby mnożyć drugi raz przez 100.
25 wrz 01:48