z
MIŚ: prosta równoległa do prostej y=12x−5 i przechodząca przez punkt P=(2,0) ma równanie?
25 wrz 21:49
Kejt: y=ax+b
| | 1 | |
prosta będzie równoległa wtedy, gdy będzie ten sam współczynnik a. więc mamy: a= |
| |
| | 2 | |
a przez punkt będzie przechodzić jeśli będzie spełniała równanie:
0=2a+b
podstawiasz "a" i liczysz"b", potem wpisujesz to do wzoru ogólnego(tego na górze).
25 wrz 21:51
MIŚ: 0=1+b
b=1
25 wrz 22:00
think: a czy 1 + 1 = 0
25 wrz 22:01
MIŚ: y=12 x −1
25 wrz 22:01
think: bo wg tego co napisałeś to tak...
25 wrz 22:02
think: teraz jest ok
25 wrz 22:02
Kejt: jakim cudem "1" po przerzuceniu na drugą stronę ma ten sam znak?
skoro Twoim zdaniem b=1, to:
0=1+b
0=1+1
0=2?
25 wrz 22:02
MIŚ: b=−1
y=12−1
25 wrz 22:02
Kejt: właśnie, tak lepiej
25 wrz 22:02
MIŚ: mój błąd
25 wrz 22:03
25 wrz 22:03
25 wrz 22:05
Bogdan:
| | 1 | |
Zadanie: Prosta równoległa do prostej y= |
| x−5 i przechodząca przez punkt P=(2,0) ma |
| | 2 | |
równanie?
Rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | |
k1: y = |
| x − 5, a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
k2; y = ax + b, P∊k2, k2∥k1 ⇒ a = |
| , |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y = |
| (x − 2) ⇒ y = |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | |
i po ptokach, za dużo tu było gadania przy tak banalnym zadanku.
26 wrz 01:28
Eta:
Witam
Bogdanie 
Tak często zastanawiam się, dlaczego w tego typu zadaniach
prawie wszyscy "szukają" tego "b" ?
"krótko i na temat"
jeżeli a=
12 i P(2,0)
to równanie prostej : y= a( x−x
P) + y
P
no i rzeczywiście ....."po ptokach"
26 wrz 01:38
Bogdan:
To efekt schematycznego uczenia w szkole, dodam − bezmyślnego uczenia, a także
bezmyślnego przyjmowania wiedzy przez uczniów.
26 wrz 01:43
Eta:
Ciągle aktualne:
"takie mamy Rzeczypospolite, jakie młodzieży chowanie"
26 wrz 01:46