Oblicz styczna do Krzywej
monika: y=3x3−5x xo=1
21 wrz 08:44
21 wrz 09:28
monika: a czy to jest dobrze sprawdzi mi ktoś
y(1)=3*13−5*1=3*1−5=−2
nie wiem jak zrobic znak pochodnej ale o to teraz mi chodzi
y(x)=(3x3−5)pochodna =3*3x2−0
y(1)=3*3x2−0=9
y−(−2)=9(x−1)
y−(−2)=9x−9
y=12x−9+2
y=12x−7
22 wrz 10:52
sushi_ gg6397228: pochodna to sie daje ' jest na klawiszu gdzie cudzyslów
22 wrz 10:55
Jack:
f(x0)'=tg α=a , gdzie a − wspólczynnik kierunkowy stycznej w punkcie x0 do f(x).
f(1)'=9. Więc szukana funkcja ma postać y=9x+b. Teraz zauważ, że wspólny punkt obu funkcji to
(1,−2).
22 wrz 10:56
sushi_ gg6397228:
y=3x3−5x
y'=...
22 wrz 10:56
Jack:
No tak w dodatku pochodna źle policzona...
22 wrz 10:57
sushi_ gg6397228:
i przycielas z przeniesieniem "+2" z lewej strony na prawą
22 wrz 10:57
monika: y=3x3−5x
y'=3*3x2−5
22 wrz 11:04
monika: teraz chyba dobrze
22 wrz 11:04
sushi_ gg6397228: y' = 9x2 −5
y'(1)=...
22 wrz 11:07
monika: y'(1)=9*12−5=18−5
22 wrz 11:19
sushi_ gg6397228:
czyzbys robila specjalnie te błedy
22 wrz 11:22
monika: nie poprostu jestem noga z maty
22 wrz 11:24
sushi_ gg6397228:
9*1*1−5=9−5=...
22 wrz 11:25
monika: jak bys mogł rozwiaz mi ten przykład
22 wrz 11:25
monika: 4
22 wrz 11:26
sushi_ gg6397228:
podstawiamy dane do wzoru
y−(−2)=4(x−1) robimy po kolei obliczenia,( to jest poziom 6 klasy SP) jezeli bedziesz robic
powoli i spokojnie to sie nie pomylisz
22 wrz 11:27
sushi_ gg6397228:
i jaki wyszedl wzor
22 wrz 11:40
sushi_ gg6397228: bo mi zaraz baterie wysiada i sie cierpliwosc rozładuje
22 wrz 13:20
monika: czyli wyszło y−(−2)=4(x−1)
y−(−2)=4x−4
y=4x−4+2
y=4x−2
23 wrz 10:52
sushi_ gg6397228: bardzo mocno mnie oszukujesz
y−(−2)=4(x−1)
y+2=4x−4
y=4x−4−2
y=4x−6
23 wrz 11:33