Uprościć wyrażenia (wartość bezwzględna)
Klaudia: √28+10√3 − √28−10√3
√33+20√2 + √33−20√2
23 wrz 22:18
Klaudia: Bardzo proszę o pomoc
23 wrz 22:22
Eta:
1/ (5+√3)2= 28 +10√3
(5−√3)2= 28−10√3
√a2= I a I
|5+√3 | + |5 − √3 |=.......
23 wrz 22:23
Godzio: szukaj pod pierwiastkami wzorów skróconego mnożenia,
jedno Ci rozpisze bo wiecej mi sie nie chce
28 + 10√3 = 52 + 10√3 + √32 = (5 + √3)2
√(5 + √3)2 = 5 + √3
23 wrz 22:23
Klaudia: Dziękuję : )
23 wrz 22:24
Eta:
2/
Godzio leniwy ?

(5+2
√2)
2= 33+20
√2 ( 5−2
√2)
2= 33−20
√2
| 5+2
√2 | + | 5−2
√2|=. .......
23 wrz 22:27
Godzio: dziś już tak

mam jutro sprawdzian z matmy i jak zwykle nic nie umiem
23 wrz 22:28
Eta:

..........
23 wrz 22:31
Klaudia: Eta − dzięki za drugi, już wiem o co chodzi

Ja jutro mam kartkówkę, dlatego koniecznie chciałam zrozumieć te przykłady.
23 wrz 22:32
Eta:
ok. zatem powodzenia
23 wrz 22:33
Klaudia: nie dziękuję

i również powodzenia, Godzio
23 wrz 22:34
Godzio: dzięki

przyda się
23 wrz 22:35
Klaudia: tak to jest jak się nie uczy

a w której klasie jesteś?
23 wrz 22:36
Godzio:
hehe

dobre sformowanie "nie uczy się"
w maturalnej
23 wrz 22:37
Eta:
Godzio na "bank" dostanie
6
23 wrz 22:37
Godzio:
Zobaczymy

ale możliwe to jest
23 wrz 22:39
zagubiona: ...jaki zdolny−taki skromny

powodzenia...
23 wrz 23:25