Trygonomeria!!!
Parkerx: Zad1. Dla jakich X∊( −π/2 ; π/2) liczby tgx ;1 ; cosx/1+sinx są w podanej kolejności trzema
początkowymi wyrazami malejącego ciągu arytmetycznego (an)?
Zad2. Sporządź wykres funkcji: f(x)=sin2x*tgx
Zad3. Dla jakich wartości parametru a układ sinx*siny= 1/4 cosx*cosy=a (spięte klamrą) ma
rozwiązanie?
Zad4. Wyznacz te liczby rzeczywiste x które spełniają układ
1/4x +1 = 5/2x+1 ( 4 jest do potegi x a 2 do potegi x+1 )
sinx*cosx≥ 0.25
Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadań. Z góry dziękuję.
23 wrz 22:10
Godzio: zał. 1 − sinx ≠ 0
sinx ≠ 1
| | cosx | |
2 * 1 = tgx + |
| |
| | 1 + sinx | |
| | sinx | | cosx | |
2 = |
| + |
| |
| | cosx | | 1 + sinx | |
| | sinx + sin2x + cos2x | |
2 = |
| |
| | (1 + sinx)cosx | |
| | 1 + sinx | |
2 = |
| |
| | (1+sinx)cosx | |
| | π | | π | |
x = − |
| v x = |
| − ustal dla jakiego x jest to ciąg malejący |
| | 3 | | 3 | |
zad2.
cosx ≠ 0
| | sinx | |
f(x) = 2sinxcosx * |
| = 2sin2x −− z tym chyba sobie już poradzisz |
| | cosx | |
zad 3.
cosx * cosy = a / *
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
sinxcosx * sinycosy = |
| a |
| | 4 | |
2sinxcosx * 2sinycosy = a
sin2x * sin2y = a −−−− maksymalne przedziały to:
−1 ≤ sin2x * sin2y ≤ 1
a ∊ <−1,1>
zad . 4
| | 1 | | 5 | |
( |
| )x + 1 = |
| + 1 −−− tak to wygląda ? |
| | 4 | | 2x | |
sinxcosx ≥ 0,25
23 wrz 22:18
Parkerx: do zadania 4. nie w liczniku jest 1 a w mianowniku 4 do potęgi x i dalej +1(jako wolny wyraz)
= 5 podzielić przez 2 do potęgi (x+1)
23 wrz 22:34
Parkerx: a tak wogule to mam pytanie co do wykresy funcji 2sin
2X pomijajac 2 z przodu czyli patrzac
na sin
2x bedzie to wygladało tak ze wartosci ujemne sinx trzeba odbić przes oś Y
23 wrz 23:13
Godzio:
w ogóle 
To jeszcze się upewnię:
gdyby odbić to byś miał funkcję |sinx| a tutaj tak lekko przechodzi
23 wrz 23:16
Godzio:

To jest |sinx|
23 wrz 23:16
Parkerx: do zad4. tak teraz napisałeś dokładnie tak jak w przykładzie i do tego część wspólna z
sinxcosx≥0,25
23 wrz 23:35
Godzio:
2
−2x + 1 = 5 * 2
−x − 1 2
−x = t
2t
2 − 5t + 2 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
2
−x = 2 ⇒ x = − 1
sinxcosx ≥ 0,25 / * 2
| | π | | 5π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | 5π | |
x ∊ ( |
| + kπ, |
| + kπ) |
| | 12 | | 12 | |
Nie wiem jak to się ma do tego wyżej hmmm
23 wrz 23:54
Bogdan:
Zad.3. Niech a∊<−1, 1>
cosx cosy = 1
+ −−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
cosx cosy + sinx siny = 1 |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
cos(x − y) = 1 |
| sprzeczność bo cos(x − y) ∊ <−1, 1> |
| | 4 | |
a więc a∉<−1, 1>
23 wrz 23:59
Hania: Godzio na wykresie masz wartość bezwzględną z coś x, a nie sinx.
15 lut 12:18
Hania: Dodatkowo do założeń w zad. 1 nie sinx−1 różne od zera, tylko sinx+1 różne od zera. To może
wpływać znaczo co na dziedzinę funkcji.
15 lut 12:23
Jerzy:
Rację masz,ale to są już kopaliny z przed paru lat.
Co to znaczy „znaczo co” ?
15 lut 12:26