czy ktos orientuje sie jak wyliczyc ekstremum i pochodna?:)
emil: x+u(1)(x)
23 wrz 20:55
Edek: D: x∊R/{0}
D': x∊R/{0}
y'=0
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=−1 v x=1
y'>0
x
2 >0
x
2(x−1)(x+1)>0
x∊(−
∞,−1) u (1,+
∞)
y'>0
x∊(−1,0)u(0,1)
f.rosnąca (−
∞,−1),(1,+
∞)
f.malejąca (−1,0),(0,1)
w x=−1 max. lokalne
w x=1 min. lokalne
23 wrz 21:05
emil: podziekowal Edek a mam jeszcze dwa zadanka
(x−1)p(x)
u( x
2−2x+2)(x−1)
Z gory wielkie dzieki :::

)
23 wrz 21:29
Edek: chodzi ci o takie przykłady?
a)(x−1)
√x
spróbuj tak jak ja wyżek
1. Dziedzina
2. pochodna y' i jej dziedzina
3. y'=0 wyliczamy punkt(y)
3. y'>0 w tym przedziale funkcja jest rosnąca
4. y'<0 a w tym malejąca
max. lok (min. lok) jest wówczas gdy funkcja przechodzi z rosnącej (malejącej) na malejącą
(rosnącą)
24 wrz 11:30
emil: hej probuje tak jak ty ale cos mi to nie wychodzi::
24 wrz 14:57
Edek: wrzuć na forum swoje wypociny to zobaczę gdzie jest błąd

tak się najszybciej nauczysz
24 wrz 18:53
emil: D:R(1)
x2−2x−2x+2−x2+2x−2 /(x−1)2
x2−2x /(x−1)2=0
x2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 x=2
ymax 02−0+2 / (0−1)2=−2
ymin 22−2*2+2 /(2−1)=2
24 wrz 21:15
emil: i co Ty na to edek?
24 wrz 21:19
Edek: Dobra, tylko jeszcze pasuje porównać y'>0 oraz y'<0
y'>0
x(x−2)(x−1)
2>0
x∊(−
∞,0)u(2,
∞) → f. rosnąca
y'<0
x∊(0,1)u(1,2) → f. malejąca
a więc w
x=0 mamy max. lokalne (przechodzi z rosnącej na malejącą)
x=2 mamy min. lokalne (przechodzi z malejącej na rosnącą)
spróbuj jeszcze z (x−1)
√x
25 wrz 10:12