krótki opis zadania
anonim: 4x
3 + 8x= 0
25 wrz 12:29
Kejt: wyłącz 4x przed nawias. potem przyrównujesz 4x do zera, później zawartość nawiasu do zera i
liczysz.
25 wrz 12:31
Mike: 4x3+8x=0
4x(x2+2)=0
4x=0 (x+√2)(x−√2)=0
x=0 x=√−2 x=√2
25 wrz 12:39
Godzio:
x2 + 2 = 0 −−− brak rozwiązań
25 wrz 12:40
Kejt: (x+√2)(x−√2)=x2−2
25 wrz 12:41
Maciek: x=√−2 ? tego jeszcze nie widziałem xD
25 wrz 13:53
Kejt: to liczby urojone bodajże
25 wrz 13:54
sushi_ gg6397228:
x2 +2=0
x1= −√2i
x2= √2i
25 wrz 14:43
Bogdan:
x2 + 2 = 0 ⇒ (x − i√2)(x + i√2) ⇒ x1 = i√2 lub x2 = −i√2
i2 = −1
i to jednostka urojona, liczby z jednostką urojoną to liczby zespolone.
25 wrz 15:45