Dla jakiej wartosci 'a' W(x) = P(x)
oswiecony: W(x) = (2x−1)2−3x(x−1)
P(x) = ax2−x+1
25 wrz 16:25
Kejt: (2x−1)2−3x(x−1)=ax2−x+1
4x−2−3x2+3x=ax2−x+1
−3x2+7x−2=ax2−x+1
−3x2=ax2
a=...
25 wrz 16:29
oswiecony: tam jest (2x−1)2 a nie 2(2x−1). Nie wychodzi mi...
25 wrz 16:34
Kejt: oblicz ten nawias..(2x−1)2 i tutaj podaj wynik
25 wrz 16:34
oswiecony: 4x2−4x+1
25 wrz 16:36
Kejt: teraz wrzuć to do tego drugiego równania, które napisałam zamiast 4x−2.
25 wrz 16:37
oswiecony: 4x
2−4x+1−3x
2+1=ax
2−x+1
x
2−4x+2=ax
2−x+1
x
2−3x−1=ax
2
−3x−1=a
a=−3x−1
a ma wyjsc bez x
a=1 ale nie wiem jak do tego dojsc
25 wrz 16:41
Kejt:
4x
2−4x+1−3x
2+3x=ax
2−x+1
x
2−x+1=ax
2−x+1
x
2=ax
2
a=...
25 wrz 16:44
oswiecony: boshe 1 blad...
dzieki wielkie!
25 wrz 16:45
Kejt: proszę
25 wrz 16:46