ciągi
sznureczek: cześć, mam problem z takimi zadaniami, bardzo prosze o pomoc.
7.a) Dla jakiej wartości t liczby −6,−6,18−t2 są kolejnymi wyrazami tego ciągu?
b) dla jakiej wartości x liczby x−1 przez 2, 8, x+3 przez 2 są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego?
8. Podaj przykład ciągu arytm. rosnącego i malejącego. Jak monotoniczność ciągu arytmetycznego
zależy od jego różnicy?
9. Oto wzory ogólne 4 ciągów. Które z tych ciągów są arytmetyczne?
an= −13−5n
bn= 4n+n2 przez n
cn= pierwiastek z 3+(n−1)*2
dn= 6n2 + 12n przez n+2
23 wrz 21:01
sznureczek: Zad 7 a) zamiast −6 , −6 ma być −6 , −12
23 wrz 21:07
TOmek: a) ciąg arytm.
−6,6,18,30 r=12
8. rosn, 1,2,3(r > 0) i malejacy 3,2,1 (r<0)
23 wrz 21:21
TOmek: 9 zadanko.
a
n+1=a
n+r
r=a
n+1−a
n
r musi byc stałe niezalezne od "n" np:5,12 itp..
musisz obliczyc a
n+1
zrobie ten najtrudniejszy przykład
| | 6(n+1)2 + 12(n+1) | |
dn+1= |
| |
| | (n+1)+2 | |
| | 6n2+6n+6+ 12n+12 | |
dn+1= |
| |
| | n+3 | |
| | 6n2+18+ 18n | | 6n2 + 12n | |
r= |
| − |
| |
| | n+3 | | n+2 | |
| | (n+2)(6n2+18+ 18n) | | (n+3)(6n2 + 12n) | |
r= |
| − |
| |
| | (n+3)(n+2) | | (n+2)(n+3) | |
| | (n+2)(6n2+18+ 18n) − [(n+3)(6n2 + 12n)] | |
r= |
| |
| | (n+3)(n+2) | |
| | 6n3+18n+18n2+12n2+36+36n)−(6n3+12n2+18n2+26n) | |
r= |
| |
| | (n+3)(n+2) | |
| | 6n3+18n+18n2+12n2+36+36n−6n3−12n2−18n2−26n | |
r= |
| |
| | (n+3)(n+2) | |
owy ciąg nie jest arytm.. (chyba ,ze cos przekiełbasiłem

)
23 wrz 21:34
wójt:
Nic nie trzeba liczyć w zadaniu 9. Wzór ciągu arytmetycznego zawsze ma postać wzoru
linii prostej an = an + b, w którym a jest równe róznicy ciągu r.
Postać liniową ma tylko wzór w punkcie a.
23 wrz 21:40
Godzio:
| | 6n2 + 12n | | 6n(n + 2) | |
dn = |
| = |
| = 6n −− to także jest ciąg arytmetyczny |
| | n + 2 | | n + 2 | |
23 wrz 21:42
TOmek: od kiedy?
23 wrz 21:44
wójt:
słusznie, i d jest arytmetyczny, bo ma postać linii prostej, ale nie tylko a i d są tu
arytmetyczne
23 wrz 21:46
Godzio:
d
n = 6n
d
n + 1 − d
n = 6n + 6 − 6n = 6 = r
od zawsze
23 wrz 21:47
TOmek: ale ze mnie gamon zamiast wyciągnac przeed nawias i sie uproscic to ja sobie utrudniam, ale to
dlatego ,ze dawno zadanek z matmy nie robiłem, bo ciagle mecze angola xD
23 wrz 21:48