Logarytmy
Maciek: Wykaż,że:
log(tg1
o)+log(tg2
o)+...+log(tg89
o)=0
L=log(tg1
o*tg2
o*...*tg89
o)
L=log[tg(1
o*2
o*...*89
o)]
Nie mam pomysłu co dalej

A to do sprawdzenia:
Wiedząc,że log
34=a.Oblicz log
29.
log
34=a log
29=?
| | log2 | | 2 | | 4 | |
3a=4/1/2 log3a/232= |
| =2* |
| = |
| |
| | | | a | | a | |
25 wrz 23:06
25 wrz 23:10
think: log
34 = a ⇒ 3
a = 4
2
2 = 3
a
2 = 3
a/2
log
29 = x ⇒ 2
x = 9
2
x = 3
2
(3
a/2)
x = 3
2
3
xa/2 = 3
2
xa = 4
25 wrz 23:14
Gustlik: Maciek, robisz tak:
log(tg1o)+log(tg2o)+...+log(tg89o)=0
Zwijam do logarytmu iloczynu logx+logy=log(xy):
L=log(tg1o)+log(tg2o)+...+log(tg89o)=log(tg1o*tg2o*...*tg89o)=
=log(tg1o*tg2o*...*tg43o*tg44o*tg45o*tg46o*tg470*...*tg88o*tg89o)=logx (*)
Liczę wyrażenie w nawiasie:
x=tg1o*tg2o*...*tg43o*tg44o*tg45o*tg46o*tg470*...*tg88o*tg89o=
=tg1o*tg89o*tg2o*tg88o*...*tg44o*tg46*o*tg45o
Korzystam z zależności tg(90o−α)=ctgα, np. tg89o=tg(90o−1o)=ctg1o, tg88o=ctg2o itd...
Otrzymuję:
x=tg1o*ctg1o*tg2o*ctg2o*...*tg44o*ctg44o*tg45o = mam tutaj "pary" tgα*ctgα oraz tg45o
Kozrystam ze wzoru tgα*ctgα=1 oraz tg45o=1
x=1*1*1*...*1=1
Wyrażenie w nawiasie ma wartośc 1, zatem L=log1=0=P, c.n.d.
25 wrz 23:27
Maciek:
Mogles nie pisac

bo juz wpisalem do zeszytu

ale Dzieki za trud. Pozdrawiam i przepraszam
za brak polskich liter
25 wrz 23:30
Eta:
2/ log
34= 2log
32 = a => log
32=
a2
| | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
log29= 2log23 = 2* |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log32 | | log32 | | a2 | | a | |
25 wrz 23:53