Ломоно́сов :
Moc zbioru Ω − 8! (permutacja)
A − zd. elementarne sprzyjające zd. losowemu − ustawienie osób X i Y obok siebie
Na ile sposobów można ustawić osoby XY obok siebie w kolejce? Najlepiej będzie to "rozrysować":
(X,Y,3,4,5,6,7,8) (1,2,3,X,Y,6,7,8) (1,2,3,4,5,6,X,Y)
(1,X,Y,4,5,6,7,8) (1,2,3,4,X,Y,7,8)
(1,2,X,Y,5,6,7,8) (1,2,3,4,5,X,Y,8)
Łatwo policzyć, iż jest takich sposobów 7.
Jak zauważył
Jack trzeba również uwzględnić zamianę miejscami osób X i Y:
(X,Y,3,4,5,6,7,8) i (Y,X,3,4,5,6,7,8)
Pozostałe osoby (oznaczone cyframi) można ustawić dowolnie.
Moc zbioru A − 7 * 6! * 2!
| | 7*6!*2! | | 14 | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 8! | | 56 | | 8 | |