ciąg GEOMETRYCZNY
Betinka: oblicz y jeżeli 4, y+1. 2y−1 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu GEOmetrycznego
22 wrz 20:28
bibi: jeżeli c. geometryczny, to iloraz wyrazów kolejnych i poprzednich jest stały, czyli z polskiego
na nasze tutaj musi być spełniony warunek:
22 wrz 20:30
Betinka: teraz nie pamiętam czy to się mnożyło na krzyż
22 wrz 20:35
Betinka:
22 wrz 20:39
Godzio: tak
22 wrz 20:39
Betinka: i potem z delty to obliczyć: y
2−6y+5=0
22 wrz 20:41
Godzio: tak
22 wrz 20:42
Betinka: okej
22 wrz 20:44
Betinka: wyszło mi Δ=16 ; √Δ=4 ; y1=1 , y2= 5
22 wrz 20:46
Betinka: dobrze/?
22 wrz 21:01
sushi_ gg6397228: tak
22 wrz 23:39